Roosendaal

Bouw van grootste zonnepark van Roosendaal begonnen

Foto: © gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het bedrijf Obton GreenIPP is begonnen met de bouw van het grootste zonnepark van Roosendaal: Solarpark Evertkreekweg. Er komen 80-duizend zonnepanelen te staan. Het zonnepark moet dit najaar al klaar zijn en gaat dan groene stroom leveren aan meer dan 10-duizend huishoudens. Solarpark Evertkreekweg moet niet alleen een zonnepark worden, maar ook een natuurlandschap.

Door: Bianca van Vugt

Maar liefst 80.000 zonnepanelen die stroom kunnen leveren aan meer dan 10.000 huishoudens. De gemeente is trots op de bouw van het grootste zonnepark van Roosendaal: Solarpark Evertkreekweg. Het bedrijf Obton GreenIPP is vorige week begonnen met de aanleg. Het is niet alleen de bedoeling zonnepanelen te plaatsen. De gemeente wil dat er ook nieuwe natuur wordt aangeplant.

“Een prachtig voorbeeld”

Wethouder Klaar Koenraad noemt de aanleg van Solarpark Evertkreekweg een belangrijke stap voor de duurzame ambities van de gemeente Roosendaal. Want in 2035 wil de gemeente CO2-neutraal zijn. “Dit park wordt niet alleen het grootste park, maar ook een prachtig voorbeeld van hoe zo’n zonnepark kan bijdragen aan verschillende doelstellingen binnen onze gemeente, naast de verduurzaming van onze energievoorziening natuurlijk,” legt ze uit.

Koenraad doelt daarmee op de aanleg van nieuwe natuur. Rond een groot deel van het zonnepark komen hakhoutsingels en bosschages met planten die hier van nature thuishoren. Er komen een paar amfibiepoelen en het gras wordt gemengd met kruiden en bloemen, zodat bijen en andere insecten genoeg voedsel hebben. En al die insecten lokken dan weer vogels naar het zonnepark.

Duurzamer clubhuis voor roeivereniging

De gemeente is vooral ook erg tevreden over de samenwerking met buurtbewoners en gebruikers van het gebied. “Zo is de inpassing in de natuur uniek, maar ook de samenspraak met diverse omwonenden en de buurtvereniging in het voortraject,” aldus Koenraad. “Ik heb begrepen dat tijdens die gesprekken ook is afgesproken dat de ontwikkelaars van dit park de roeivereniging gaan helpen bij het verduurzamen van hun clubhuis. Verder zal dit zonnepark ook dienst gaan doen als waterbergingsgebied én kunnen bewoners binnenkort participeren in dit zonnepark.”

Solarpark Evertkreekweg is de komende vier jaar ook een onderzoeksgebied. Wageningen University & Research, TNO, Eelerwoude, NL Greenlabel, leden van brancheorganisatie Holland Solar en acht provincies gaan hiervoor samenwerken. Ze doen onderzoek naar de bodemkwaliteit en de biodiversiteit op en rond zonneparken. De lessen die ze in Roosendaal leren, kunnen ze dan gebruiken om regels op te stellen voor toekomstige zonneparken.

Dit najaar ook bouw zonnepark De Melkbussen

Obton GreenIPP gaat nog een zonnepark bouwen in Roosendaal: zonnepark De Melkbussen. Waarschijnlijk kan de bouw in het derde kwartaal van dit jaar beginnen. Op De Melkbussen komen 42.000 zonnepanelen die genoeg stroom kunnen leveren voor 6.600 huishoudens. “De groene stroom die door beide zonneparken samen wordt opgewekt, is een flinke stap voorwaarts voor de groene ambities van de gemeente Roosendaal,” aldus de gemeente.