Bergen op Zoom

Bouwen op terpen is ‘vragen om problemen’ maar raad gaat akkoord: ‘Er móet gebouwd worden’

Ook omwonenden zijn tegen woningbouw in het gebied, er loopt een petitie tegen de plannen.

Han Verbeem Han Verbeem

In de Bergse raad klinkt kritiek op de bouwplannen voor de zogeheten terpen in het Markiezaatgebied. Een meerderheid is voor, want er moet gebouwd worden om de woningnood op te lossen. Alleen BSD en SP zijn tegen. BSD-voorman Louis van der Kallen waarschuwt voor problemen in dit laaggelegen en drassige gebied. “Onze voorouders hebben niet voor niets dit gebied ongemoeid gelaten.”

Van der Kallen -zijn partij heeft twee zetels- spreekt ook namens éénmansfractie SP, maar het blijft bij deze drie tegenstemmen. De overige 25 aanwezige raadsleden stemmen vóór, al dan niet met lichte tegenzin. Tegen de bouwplannen is ook weerstand bij omwonenden, er loopt een online petitie tegen de terpwoningen.

Woningbouw gaat voor

Natuurbehoud zal altijd bovenaan moeten staan, zegt Christel Verbogt. “Maar het is kiezen uit twee kwaden. Woningbouw gaat voor”, zegt ze namens PvdA/GroenLinks. “De aanpak van de woningnood is één van de grootste uitdagingen.”

Pijnlijk

Ook de VVD heeft moeite met de plannen om natuur op te offeren, zegt Jim Bernaard. “Dit hele proces is pijnlijk. Dit plan afschieten leidt tot een risico van twee miljoen euro”, merkt hij op – verwijzend naar de afspraken die in het verleden zijn gemaakt. Maar Bergen op Zoom moet bouwen, vijfhonderd woningen per jaar. “Daar hebben we het volste vertrouwen in.”