Bergen op Zoom

Boze bewoners verenigen zich tegen gemeente om bouwplannen Bergse Boulevard

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bewoners van de boulevard in Bergen op Zoom zijn boos. Ze zijn het namelijk niet eens met de bouwplannen voor de Boulevard van het woningbouwproject Waterfront. Daarom zijn zo’n 200 bewoners een belangenvereniging gestart met de hoop om hun protest duidelijk te maken aan de gemeente.

Boulevard-bewoners Liesbeth Dictus en Kees Rooke vinden dat ze niet goed geïnformeerd zijn door de gemeente over de bouwplannen op de Bergse Boulevard. “Een paar maanden geleden kregen we een brief van de gemeente met daarin de bouwplannen van de Spaensche Scharen”, begint Liesbeth. Speciaal daarvoor organiseerde de gemeente een aantal informatieavonden.

“De Spaensche Scharen ligt in een ander deel van Bergen op Zoom”, vervolgt Kees. “Ik zou in die periode op vakantie gaan, dus ik heb het erbij gelaten en ben niet naar de informatieavonden geweest.” Datzelfde geldt voor Liesbeth. Maar uiteindelijk bleken de informatieavonden niet alleen over de Spaensche Scharen te gaan, maar ook over andere gebieden. Waaronder de Boulevard langs de Binnenschelde. “Dat was voor niemand duidelijk. Ik heb dus via mijn buren, die wel naar een informatieavond zijn geweest, over de bouwplannen moeten horen”, aldus Kees.

De plannen zijn duidelijk: nieuwbouw op het gebied tussen de al bestaande appartementencomplexen en de Binnenschelde. “Dat zien wij als bewoners echt niet graag gebeuren. En ik denk dat de recreanten, die hier in de zomer in hele grote getale komen, daar ook niet op zitten te wachten.”

We willen druk uitoefenen op de gemeente met alle middelen die we hebben.

Omdat de bewoners van de Boulevard zo zijn geschrokken van het nieuws, is de belangenvereniging ontstaan. Tweehonderd mensen hebben zich al aangemeld. “We willen hiermee druk uitoefenen op de gemeente met alle middelen die we hebben”, zegt Kees fel. “Daarmee hopen we de plannen van tafel te krijgen. Of in ieder geval zo af te zwakken dat er een leefbare omgeving bestaat voor bewoners én recreanten.”

Er zijn verschillende gevolgen voor de bewoners als de bouwplannen doorgaan. “Je komt in een bouwput te wonen”, zegt Liesbeth. “Wat ons verkocht is als vrij uitzicht op het water, is dan weg, waardoor de waarde van je huis daalt. De verkeersdrukte zal toenemen. En je uitzicht wordt gewoon heel anders.”

Ik vind dit geen manier waarop je met je bewoners omgaat.

Kees betreurt de manier waarop de gemeente communiceert over de bouwplannen. “Als je goed zoekt kan je op hun website een enquête vinden over project Waterfront. Je kan dan meedenken over de woningbouw, maar je kan nergens invullen dat je het er niet mee eens bent. Ik vind dat geen manier waarop je met je bewoners omgaat.”

Volgens Liesbeth heeft de gemeente beloofd met de bewoners van de Boulevard, en belangenverenigingen van de andere betreffende gebieden, in gesprek te willen. “Dat wachten we vol spanning af.”

Lees ook: Bittere pil voor omwonenden Binnenschelde: ‘Er móet hier gebouwd worden’