Bergen op Zoom

Bravis gaat patiënten voorlichten met 3D printer

Harry Jan Raad, Barthold Kuiken en Jacco van Doorn hebben de 3D printer in ontvangst genomen

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het Bravis ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat aan de slag gaat met 3D prints om patiënten beter voor te lichten.

Het idee om een 3D printer te plaatsen kwam van gispverbandmeester Harry Jan Raad en orthopedisch chirurg Piotr Stolarczyk. Uit de praktijk blijkt namelijk dat patiënten vaak therapie trouwer zijn als ze precies weten waar een breuk zit en waarom ze een bepaalde behandeling krijgen. “Dankzij de 3D printer kunnen we dit voor patiënten en vooral bij kinderen beter inzichtelijk maken”, zegt Harry Jan Raad.

Aanwinst

Niet alleen de patiënten halen hun voordeel uit de printer, ook medisch specialisten. Zij kunnen doormiddel van een 3D print hun behandelplannen nog beter voorbereiden en daarmee betere zorg aan de patiënt verlenen. “Dankzij deze innovatie kunnen we de patiënt nog beter voorlichten. Zo kunnen we namelijk van een complexe breuk een 3D print maken en aan de patiënt laten zien”, vertelt klinisch fysicus Martijn Franken.

Samenwerking

Studenten van het Markland college in Oudenbosch hebben geholpen met de keus van de soort 3D printer. Aan de hand van 11 eisen hebben de studenten maar liefst 22 3D printers onder de loep genomen. De printers werden onder andere getoetst op gebruiksvriendelijkheid, geschiktheid voor de zorg en duurzaamheid. De keus viel uiteindelijk op de UltimateS5. Deze printer wordt het meest gebruikt in 3D zorglabs en kwam volgens de studenten als beste uit de test.

De printer is geschonken door de Stichting Vrienden van het Bravis ziekenhuis.