Roosendaal

Bravis zet volledig in op gezond leven, ook intern

Bravis zet in op gezonde leefstijl

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Klassieke snacks, vlees, alcoholhoudende dranken en andere minder verantwoorde producten zijn binnenkort niet of nauwelijks meer te krijgen in de Bravis vestigingen. Het ziekenhuis wil een nieuwe, gezondere koers varen en dat gaan bezoekers van de Plaza’s de komende weken al merken. In een anderhalf uur durende presentatie werd donderdagmiddag 20 juni, in de aula van Bravis Roosendaal, uiteengezet wat zoal de plannen zijn voor de komende jaren.

‘Voorkomen is beter.’ Met die tekst als leidraad is uitgestippeld wat Bravis voor ogen heeft. Bianka Mennema, voorzitter van de raad van bestuur, opende de bijeenkomst met een korte terugblik op 2023. Er is veel gebeurd in de wereld en dat heeft z’n weerslag op een ziekenhuis, legde ze uit. Zo is veiligheid steeds meer een punt van aandacht, net als wederzijds respect. Zowel voor patiënten als medewerkers.

Andere belangrijke thema’s waren vorig jaar: efficiënter werken, zorg toegankelijk en betaalbaar houden en goed werkgeverschap. Daarnaast is veel gekeken naar het zo zelfredzaam mogelijk houden van mensen. “Op afstand als het kan, dichtbij als het moet.”

Financieel gezond naar de nieuwbouw

Ook de financiën en bouwplannen kwamen kort voorbij. Gepresenteerd door Albert-Jan Mante, lid van de raad van bestuur. Volgens hem is de organisatie financieel gezond, mede door de inzet van de medewerkers. Tevens liet hij wat impressies zien van de nieuwe locatie. Er wordt momenteel gewerkt aan het afronden van het definitieve ontwerp, waarbij de architect zich heeft gebaseerd op elementen uit het huidige landschap.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Albert Jan Mante presenteerde de bouwplannen.

Gezond leven voorop

Hierna werd de focus verlegd op de zorg- en gezondheidskant van de nabije toekomst. Een aantal artsen vertelde hoe Bravis de nadruk gaat leggen op preventie. Dus op gezonder leven. We worden steeds ouder maar mankeren wel eerder van alles, aldus maag-, darm- en leverarts Marianne van Heerde. Mensen zijn gemiddeld alsmaar jonger wanneer zich chronische problemen als diabetes of hoge bloeddruk voordoen. Daarom is het van belang dat leefstijlen veranderen.

Aangepast aanbod, ook voor bezoekers

Bravis gaat het goede voorbeeld geven, onder meer met een aangepaste menukaart voor patiënten vanaf november 2024 en nog deze maand met nieuwe producten in de Plaza’s. Maar ook door geen alcohol meer te serveren, zelfs niet bij recepties en dergelijke.

Sportarts Anne van Vegchel deed er, alleen spreekwoordelijk, nog een schepje bovenop. Ze meldde dat minstens de helft van de chronische ziekten ontstaat door een verkeerde leefstijl. En onze regio doet het niet best, laten cijfers zien. Zo zijn we ten opzichte van het landelijk gemiddelde zo’n zeven procent zwaarder, sporten we minder en is het aantal inwoners met COPD en astmatische problemen hoog. Dat laatste kan ook deels aan bovengemiddeld vervuilde lucht liggen, werd erbij gezegd.

Nieuwe aanpak voor risicogroepen

Met name voor risicogroepen wordt steeds meer gedaan, ook door Bravis. Er zijn speciale programma’s om mensen met bijvoorbeeld obesitas te helpen. Madelène Kuipers was huisarts maar begeleid nu mensen met overgewicht. Volgens haar neemt het risico op ziektes evenredig toe naarmate je meer overgewicht hebt. Er is echter hoop, stelt ze gerust. Er zijn meerdere manieren om weer gezonder te worden en daar is volop hulp voor beschikbaar.

Op dit moment heeft Bravis een pilot lopen waarin een aantal mensen uit de risicogroep intensief worden begeleid en de resultaten zijn zeer hoopvol. Het is allemaal onderdeel van de gezonde weg die het ziekenhuis is ingeslagen, in de hoop dat heel West-Brabant volgt.

Praatplaat Bravis - De kracht van gezond en lekker eten
Met deze ‘praatplaat’ wil Bravis bezoekers, patiënten en medewerkers enthousiasmeren.