Roosendaal

‘Broers’ moeten rust in zwembad De Stok terugbrengen: ‘Het zijn rolmodellen’

Sven de Laet Sven de Laet

De gemeente Roosendaal zet vol in op het indammen van overlast van jongeren bij zwembad De Stok. Niet alleen verzoekt burgemeester van Midden de treiterjeugd bij hem op kantoor te komen voor een gesprek, bij het zwembad zelf is ook actie ondernomen met het ‘Ewa Broer-project’.

Wethouder René van Ginderen spreekt een aardig woordje straattaal en legt het nog eens even uit. “Ewa betekent hoi en broer is zoiets als een vriend. Hoi vriend, dus.” Maar wat het project nou precies inhoudt? “Er lopen voortaan een paar jongeren rond, die ongeveer dezelfde leeftijd hebben als veel bezoekers van het zwembad. Zij moeten een soort rolmodellen worden, die een oogje in het zeil houden.”

Maar het blijft niet bij alleen toezicht houden. “Dat werkt niet”, vertelt Van Ginderen. “Je moet actief in gesprek gaan met die jongeren. Dat doen ze met verschillende spellen en activiteiten.”

Volgens directrice Amy van Bemmel van De Stok werkt dat tot nu toe perfect. “Ze hebben bijvoorbeeld al gevoetbald. En aan het einde van de dag valt er een slush puppy te verdienen. Inmiddels is de rust helemaal teruggekeerd. En we gaan de hele vakantie door met dit project, dus het wordt een heerlijke zomer.”

Lees ook: Treiterjongeren moeten op het matje komen bij burgemeester: ‘Dit kan gewoon niet’