Bergen op Zoom

BSD bang voor ‘ernstig disfunctioneren’ regionale brandweer

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

BSD-raadslid Louis van der Kallen maakt zich ernstig zorgen over het functioneren van de regionale brandweer Midden- en West-Brabant. Hij wil dat de minister van Binnenlandse zaken, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en een speciaal Adviescollege onderzoek gaan doen.

BSD-raadslid Louis van der Kallen maakt zich ernstig zorgen over het functioneren van de regionale brandweer Midden- en West-Brabant. Hij wil dat de minister van Binnenlandse zaken, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en een speciaal Adviescollege onderzoek gaan doen.

Onterecht goedgekeurde installaties

Het BSD-raadslid is geschrokken van het rapport over de renovatie van zwembad De Schelp in Bergen op Zoom. Een brandinstallatie en brandscheidingen die niet goed werkten of zelfs helemaal nooit waren geïnstalleerd, blijken door de brandweer wel te zijn goedgekeurd.

In een brief aan Binnenlandse Zaken stelt Van der Kallen het scherp. “In de gemeente Bergen op Zoom zijn bij de renovatie van het zwembad De Schelp een aantal zaken gebleken die kunnen wijzen op een mogelijk ernstig disfunctioneren, van de regionale  brandweer Midden en West-Brabant,” aldus het raadslid. “Hetgeen ernstige gevolgen had kunnen hebben bij brand.”

Onderzoeken of het vaker gebeurt

Van der Kallen is bang dat de problemen met brandveiligheid niet alleen spelen bij De Schelp. Hij wil daarom een onderzoek naar het functioneren van de regionale brandweer Midden- en West-Brabant. Van der Kallen wil dat gecontroleerd wordt of de brandweer andere inspecties van overheidsgebouwen en installaties wel goed uitvoert.

De BSD had ook al schriftelijke vragen gesteld aan burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom. Van der Kallen wilde weten of de gemeente van plan was aangifte te doen tegen de brandweer voor het doorgeven van onjuiste of zelfs valse informatie. Maar burgemeester en wethouders willen eerst het complete onderzoek naar De Schelp afwachten.

Alarmbellen gaan over

Van der Kallen wil daar niet op wachten. “Het gemeentelijk ‘feitenrelaas’ bevat meer dan genoeg feiten om de alarmbellen over te doen gaan,” schrijft hij aan de minister, de adviesraad en de Veiligheidsregio. “In Midden en West-Brabant bevinden zich vele risicovolle gebouwen en bedrijven. Waarbij nu mogelijk vraagtekens zijn te stellen als het om de brandveiligheid gaat.”

Brandweer reageert pas later

De regionale brandweer Midden- en West-Brabant valt onder de Veiligheidsregio. De Veiligheidsregio had donderdag de brief nog niet officieel ontvangen, maar al wel ingezien. Het bedrijf wil nog niet in de media reageren. De Veiligheidsregio wil eerst zelf nagaan of het klopt wat Van der Kallen schrijft. En dan eerst met hem contact opnemen. Pas daarna volgt een reactie in de media.