Bergen op Zoom

BSD wekt irritatie in Bergse raad met ‘omgekeerde motie’ Westersingel

Omwonenden konden tijdens een inloopbijeenkomst in januari hun suggesties en opmerkingen achterlaten op gekleurde plakvelletjes.

Han Verbeem Han Verbeem

Een motie die niemand wil, ook indiener BSD niet, en toch besteedt de Bergse gemeenteraad ruim een half uur aan een het voorstel om “een bouwblok mogelijk te maken, strekkende over het terrein van de voormalige brandweerkazerne, teneinde hier een tweetal parkeerlagen en 14 woonlagen te realiseren.” Het voorstel is uiteindelijk unaniem verworpen.

Afkeurende woorden klinken uit de Bergse raad over de nieuwste stunt van BSD-voorman Van der Kallen: cynisch, respectloos, niet serieus te nemen. Het is een politiek statement van de BSD, waarvan raadslid Piet Juten eerder deze maand op straat gesprekken met inwoners heeft gevoerd over de hoogbouwplannen bij de Westersingel. “Niemand wil Sovjet-betonblokken in de binnenstad”, zegt BSD-voorman Louis van der Kallen. Hij wil dat de Bergse raadsleden zich uitspreken: enerzijds kiezen voor zevenduizend woningen, voor voldoende sociale woningen maar daarnaast wél kiezen voor een mooie binnenstad. Daarom dient hij de motie in, in de hoop dat de raad deze afwijst.

Oneigenlijk

Het is een oneigenlijke motie waar de BSD zelf niet achter staat, constateert Adam Ahajaj (GroenLinks-PvdA), en hij vraagt Van der Kallen de motie in te trekken. Maar daar wil Van der Kallen niets van horen.

Pedant toontje

Aydin Akkaya van Bergs Collectief kan wel waardering opbrengen voor de ludieke actie van de BSD. Maar andere raadsleden nemen Van der Kallen en zijn fractiegenoot Piet Juten stevig op de korrel. “U leest ons met een pedant toontje de les”, reageert Sander Siebelink. En PvdA-raadslid Yusuf Kaplan -zelf een uitgesproken voorstander van hoge torenflats met zo’n 800 sociale woningen in de Bergse binnenstad- vindt dat Van der Kallen “aan zijn eigen stoelpoten zaagt.” En Reinout Krijnen (Samen0164) wil graag genoteerd zien “dat zijn fractie tegen de motie is.” Voor Berend Doedens (D66) zal het “een worst zijn hoe hoog er gebouwd gaat worden”, als er maar een maatschappelijk gedragen stedenbouwkundig plan komt.

Vierde kwartaal duidelijkheid

Wethouder Letty Demmers reageert luchtig op het voorstel van de BSD. “Ik leef niet zo graag in een omgekeerde wereld”, merkt ze op. Over de nieuwbouwplannen op het nu nog braakliggende terrein volgt in het vierde kwartaal van dit jaar meer duidelijkheid.