Bergen op Zoom

Bünyamin Yildiz neemt afscheidt van de Ulu-moskee

Sita Kengen Sita Kengen

Na vier jaar imam te zijn van de Ulu-moskee in Bergen op Zoom gaat Bünyamin Yildiz (36) dit jaar stoppen. Hij is toe aan nieuwe uitdagingen en heeft daarom deze moeilijke beslissing genomen. Hij is een Turks-Nederlandse imam en dat is een unicum in Nederland. Samen met zijn vrouw heeft hij de afgelopen jaren veel voor de Turkse gemeenschap betekend.

“Voor mij was dit een onbekende regio. In de tijd dat ik hier was heb ik het erg naar mijn zin gehad en dat heb ik nog steeds. Vandaar dat we niet weg gaan uit de regio. Het is hier heel mooi en ik heb hele mooie mensen leren kennen”, vertelt Yildiz in een interview over zijn afscheid. “Ik ben nu al bijna vijftien jaar imam, dat is niet makkelijk, je bent erg intensief bezig. Ik heb mijn best gedaan in dit vak gebied, maar ik ben op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

Intensief

Een imam begeleid het gebed vijf keer per dag en heeft lezingen, maar Yildiz zijn werk bestaat uit meer dan dat. “Zo doe ik ook veel buiten de moskee. Ik ben veel met jongeren bezig.” Dat Yildiz zo toegankelijk naar jongeren toe is, komt volgens hem omdat hij de Nederlandse taal goed beheerst. Samen met zijn vrouw Rahime Isik Yildiz houdt hij zich veel bezig met het onderwijs in de moskee. “Zo wordt mijn pakket alleen maar groter en groter en is het heel intensief.”

Groei

De Ulu-moskee heeft in de afgelopen vier jaar een enorme groei gezien. “Als we terugkijken, waren er vier jaar geleden heel weinig jongeren aanwezig. Daar is een enorme stijging van geweest. Jongeren zijn heel actief en het bestuur is een stuk jonger geworden.” Volgens Yildiz is de moskee een centrale plaatst geworden van de Turkse gemeenschap in Bergen op Zoom. “Dat is voor ons erg belangrijk, want alle activiteiten die wij hebben, spelen zich ook hier af.” De moskee is de afgelopen jaren nog belangrijker geworden. Veel mensen hebben met de komst van Yildiz en zijn vrouw een band gecreëerd met de moskee, die er eerst niet was.

Het afscheid doet nog steeds pijn

Yildiz vindt het moeilijk om te stoppen. “Laatst hadden we een afscheidsavond waar de emoties hoog opliepen. Het is moeilijk en doet nog steeds pijn, maar ik heb deze stap moeten zetten voor mijn toekomst.” Wie de opvolger wordt, is nog niet bekend, maar als het aan Yildiz ligt moet het wel een Nederlandssprekende imam zijn. “We hebben hier iets prachtigs gecreëerd. Als we nu naar de gemeenschap en jeugd kijken is dat fantastisch, dat moet worden behouden.”

Prachtige band

“De rol van mijn vrouw is heel belangrijk”, zegt Yildiz. Hij legt uit dat het als vrouw veel makkelijker is om met de vrouwen uit de gemeenschap te praten. “Ze heeft hier prachtige dingen geleverd en een prachtige band gecreëerd met de gemeenschap. Ook voor het onderwijs heeft ze prachtige dingen gedaan.”

We zullen zien wat er uit gaat komen

Nu gaat Yildiz op een Islamitische basisschool in Roosendaal werken, daar wordt hij godsdienstleerkracht. Ook wordt hij geestelijk verzorger bij Egala zorg. “Daarbuiten heb ik ook nog andere plannen die ik voor mezelf wil doen. Zo hoop ik iets in de pleegzorg te kunnen doen samen met mijn vrouw. Dat is wel iets op de lange termijn, we zullen zien wat er uit gaat komen.”

Ik hoop dat de moskee nog verder gaat komen

“Ik hoop dat de moskee nog verder gaat komen. Binnen vier jaar hebben wij hier heel veel dingen veranderd. Onze wens is dit te behouden en nog een stap verder te gaan, in de hoop een goede collega te krijgen om mij te vervangen, die dit door zal gaan zetten.”

Lees ook: Yusuf (18) stemt tegelijk met burgemeester in de moskee