Roosendaal

Burgemeester Roosendaal neemt zorgen weg over ‘vreemde witte kastjes’

Paul Joachems Paul Joachems

In de Facebookgroep met de naam ‘Wat Gebeurt Er Allemaal In Roosendaal’ maken inwoners van Roosendaal zich zorgen over kastjes die recent zijn geplaatst onder beveiligingscamera’s. De camera’s zelf zijn maanden geleden al geplaatst. Het roept vooral veel vragen op omdat de witte kastjes een aantal dagen geleden zijn geïnstalleerd en niemand in de wijk een idee heeft van het doel hiervan.

Door: Paul Joachems

In de wijk Kortendijk zijn begin dit jaar door de gemeente maatregelen getroffen om de structurele overlast en onveiligheid weg te nemen. Na het derde schietincident in de afgelopen drie jaar werd besloten om camera’s op te hangen in de wijk.

Afluisterapparatuur

In de populaire groep op Facebook met meer dan vijftienduizend leden wordt er volop gespeculeerd over de opvallende kastjes, diverse mensen vrezen dat dit afluisterapparatuur is. Ook verwijzen zij naar eerdere berichten in de media over speciale microfoons die vuurwerkknallen detecteren. In bijvoorbeeld Breda is met zo’n ‘knal detectie-instrument’ eerder een pilot geweest.

Burgemeester laat het uitzoeken

Burgemeester Han van Midden mengt zich al snel in de hele discussie: “Zal ik het eens voor jullie laten uitzoeken? Ik weet zelf namelijk ook niet wat dit precies is. En laat ik jullie vertellen dat camera’s uitsluitend worden opgehangen na een besluit van mij, de politiechef en de officier van justitie.”

Helderheid in uitgebreide discussie

Na twee dagen komt het verlossende woord via de woordvoerder van Han van Midden: “Zoals beloofd zou burgemeester J.M. van Midden uitzoeken waar deze kastjes voor gebruikt worden. De witte kastjes die bij de veiligheidscamera’s hangen zijn weerbestendige verbindingskastjes. Met behulp van dit zogenaamde accesspoint worden de beelden van de camera doorgestuurd naar het politiebureau. Niets meer en niets minder. Je ziet deze kastjes dus alleen hangen in combinatie met een veiligheidscamera. En voor de techneuten onder ons: de IgniteNet MetroLinq 60 is een krachtig point-to-point unit. In het kastje zitten twee zogenaamde high frequency antennes.” Glasheldere informatie van burgemeester Van Midden in een talrijke discussie op Facebook waarmee de reacties vrijwel direct zijn gestaakt.