Roosendaal

Burgemeester Roosendaal schrok van geweldsincidenten maar houdt goede hoop

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De geweldsincidenten die kort na elkaar in Roosendaal plaatsvonden hebben niet alleen bij veel inwoners indruk gemaakt. Ook burgemeester Han van Midden is geschrokken; “Je mag best weten dat ik slecht heb geslapen van drie steekpartijen op rij.”

Van Midden snapt heel goed dat dit het veiligheidsgevoel van mensen kan raken. Toch wil hij de drie losstaande incidenten ook relativeren, al is het maar ter geruststelling. Het is vooral een naar toeval dat het zo kort achter elkaar een paar keer misging.

Kortere lontjes

Afgelopen weekend werd te midden van uitgaanspubliek een 18-jarige jongeman neergestoken in het centrum, door een 16-jarige verdachte uit Sint Willebrord. Een dag later is in een woning aan de Hoogstraat een man met een mes aangevallen en verwond. Dinsdagavond laat was er opnieuw een steekpartij, deze keer aan de Breitnerlaan. De die voorvallen hebben volgens de burgemeester niets met elkaar te maken. Al wijst hij er wel op zich er bewust van te zijn dat mensen in de nasleep van corona en mogelijk ook vanwege de warmte kortere lontjes hebben. Dat is echter geen specifiek Roosendaals probleem maar een landelijke zorg, vult hij aan.

Veilig over straat

Van Midden wil de inwoners van Roosendaal op het hart drukken dat ze nog steeds veilig over straat kunnen; “Je wordt hier niet zomaar willekeurig op straat neergestoken.” Cijfers laten volgens de burgervader juist zien dat het aantal geweldsmisdrijven hier is gedaald, de afgelopen jaren. Anderzijds wil hij de ogen niet sluiten voor de realiteit: “Ik wil deze drie steekpartijen daarmee beslist niet bagatelliseren. Dit heeft impact voor slachtoffers, voor de dader, voor naasten en voor de omgeving waar zoiets gebeurt. Uiteraard kijken we samen met de politie wat we samen in preventieve zin kunnen betekenen om dit soort geweldszaken tegen te gaan.”

Leefbaarheid en veiligheid aanpakken

Onlangs meldde de gemeente trots dat de gemeente aanhaakt bij het Nationaal Plan Leefbaarheid en Veiligheid, een langjarig traject van het Rijk om samen met gemeenten en andere lokale partijen de leefbaarheid en veiligheid in 19 steden weer op orde te krijgen en de bewoners weer perspectief te bieden. Volgens Van Midden is de reden hiervoor niet zozeer de zorg over onveiligheid, al spelen bijvoorbeeld de vuurwerkrellen van eerdere jaren wel een rol in de overwegingen. Roosendaal wil vooral uit de cirkel komen van armoede en gebrek aan positieve vooruitzichten in bepaalde wijken. Dat moet voor de langere termijn zorgen voor leefbaarheid en veiligheid. Voor nu hoopt hij vooral oprecht dat het bij de drie geweldsincidenten van de afgelopen dagen blijft.

Lees ook: Derde steekincident op rij in Roosendaal Lees ook: Roosendaals college blij met toetreding tot landelijk programma aanpak kwetsbare wijken