Roosendaal

Burgemeester Roosendaal wil sociale dienstplicht jongeren

Raymon Mens Raymon Mens

De Roosendaalse burgemeester Han van Midden (VVD) wil dat er een sociale dienstplicht komt voor jongeren die achttien jaar worden. In een interview met Nieuwsuur zegt van Midden dat een jaar dienstverlening voor de samenleving zou “helpen om elkaar te leren begrijpen”.

Hij oppert dat de sociale dienstplicht moet gelden voor zowel jongens als meisjes en voor jongeren van alle nationaliteiten. Volgens Van Midden zouden jongeren een jaar lang moeten werken in de zorg, bij een bejaardentehuis, in het verkeer of een buurthuis.

Oproep na vuurwerkoverlast Roosendaal

De burgemeester komt met zijn oproep nadat jongeren eind vorige maand voor overlast in een aantal Roosendaalse wijken zorgden. Het was dagen achtereen onrustig door groepen jongeren die vuurwerk afstaken en brand stichtten. De burgemeester zegt tegen Nieuwsuur dat hij er een uitgebreide gespreksronde op heeft zitten met de inwoners van vijf wijken. Die wijken gingen na de vuurwerkrellen tijdelijk op slot voor buitenstaanders.

Van de gesprekken met bewoners heeft Van Midden naar eigen zeggen veel opgestoken. “Het belangrijkste is dat eigenlijk iedereen is geschrokken. Zelfs de jongeren zeggen: “Dit was eigenlijk te gek. Dit was niet leuk meer’.”