Roosendaal

Burgemeester Van Midden komt met harde maatregelen na vuurwerkincidenten

Maarten Elst Maarten Elst

Burgemeester Han van Midden is helemaal klaar met de ‘raddraaiers die de laatste dagen voor vuurwerkoverlast zorgen’. Na meerdere incidenten op maandagavond in de Roosendaalse wijk Langdonk is de maat vol voor de burgemeester. Met twee strenge maatregelen wil hij de overlast terugdringen. Vanaf dinsdagavond geldt er een samenscholingsverbod van meer dan twee personen in de gehele stad. Ook kunnen personen op verdenking van het bezit van vuurwerk worden gefouilleerd.

Door: Maarten Elst

Burgemeester Han van Midden heeft het helemaal gehad met een kleine groep jongeren in zijn stad. De vuurwerkincidenten van maandagavond waren zeker niet de eerste incidenten waardoor de inwoners van Roosendaal werden opgeschrikt. ,,Roosendaal is al enkele weken het toneel van aanhoudende vuurwerkoverlast”, geeft de burgemeester aan.

Ooggetuige

Van Midden was ooggetuige van een groep van 150 tot 200 jongeren die zich schandalig gedroegen in de Roosendaalse wijk Langdonk. ,,Een groep jongeren, variërend van echt jong tot wat minder jong, vond het nodig om de openbare orde te verstoren. Dit deden ze door bijzonder veel en zwaar vuurwerk te gebruiken en een poging tot brandstichting in een oude kerk in Langdonk. En dat is gewoonweg onacceptabel.”

,,In eerste instantie heb ik me gefocust op de incidenten die plaatsvonden bij de kerk en bij de grasvelden van Elisadonk”, vervolgt Van Midden, ,,maar ik heb vooral gekeken naar de inwoners. Ik heb bange inwoners gezien, mensen die bang zijn voor hun veiligheid. Ik heb hen ook gezegd dat ik insta voor hun veiligheid. Ik sta nog steeds in voor hun veiligheid, maar ik snap dat ze momenteel een heel ander veiligheidsgevoel hebben. En dat raakt me.”

Samenscholingsverbod en fouilleren

Aangescherpte maatregelen konden niet uitblijven. De gemeente komt met extra maatregelen die vanaf dinsdagavond 24 november 18 uur per direct geleden. ,,Dat geldt voor heel Roosendaal. Het gaat om een samenscholingsverbod van meer dan twee personen in de avond- en nachturen. Dat betekent dat de politie actief op dat samenscholingsverbod gaan acteren. Ze gaan groepen uit elkaar drijven. Als je niet wilt luisteren, dan zal je de consequenties moeten voelen. Je krijgt één waarschuwing, daarna niet meer.”

Ook gaan politie-agenten fouilleren bij personen waarvan zij verdenken dat ze in het bezit zijn van vuurwerk. ,,Voorlopig geldt het enkel voor avonden en nachten, maar als er een aanleiding voor is, dan kunnen we dit doortrekken naar overdag”, vervolgt Van Midden. ,,Ik wil er ook bij zeggen dat dit het begin is van strengere maatregelen die ik ga treffen. Als het verder escaleert, heb ik een aantal maatregelen achter de hand die ik ga inzetten.”

‘Wat drijft jullie nou?’

Het geduld van de burgemeester is op. ,,Het is onacceptabel gedrag, die raddraaiers snap ik ook niet. Ze bereiken het omgekeerde met wat ze willen bereiken. Dit doet alleen maar afbreuk op hoe mensen naar vuurwerk kijken. Sterker nog: het helpt mij ook wel over de brug. Ik was altijd een vuurwerkminnende burgemeester, maar dat is nu ook wel anders.”

Van Midden richtte zich tot de 150 tot 200 jongeren die tot een reeks incidenten hebben geleid: ,,Wat drijft jullie nou? Meld het maar eens bij me. Als je een grote vent bent, kom dan eens een kop koffie drinken en vertel mij wat jou drijft. Want weet, je bereikt het tegenovergestelde.”

,,En belangrijker nog, en dat wil ik tegen al die jongeren zeggen die zich uitstekend gedragen, we hebben 77.000 inwoners in Roosendaal waarvan het grootste deel zich uitstekend weten te gedragen. Aan hen wil ik een groot compliment geven”, aldus Van Midden.