Roosendaal

Burgemeester Van Midden trekt noodverordening weer in

Maarten Elst Maarten Elst

Burgemeester Han van Midden heeft de noodverordening die voor vijf Roosendaalse wijken gold per direct ingetrokken. Na een langere reeks aan vuurwerkincidenten was het de afgelopen dagen rustiger geworden in de wijken Kalsdonk, Kortendijk, Kroeven, Langdonk en Westrand. Van Midden vindt het niet langer nodig dat de noodverordening van kracht is. Wel blijven de politie, gemeente en andere partners in de wijken alert en zichtbaar aanwezig om de situatie onder controle te houden.

Door: Maarten Elst

De noodverordening voor vijf Roosendaalse wijken zou oorspronkelijk tot woensdag 9 december hebben gelopen, maar wordt acht dagen eerder ingetrokken. ,,Deze noodverordening was ingesteld om op te treden tegen ernstig vuurwerkoverlast en wanordelijkheden”, schrijft burgemeester Han van Midden. ,,De afgelopen dagen is het relatief rustiger geworden in Roosendaal, waardoor er niet langer sprake is van wanordelijkheden en ernstige orde verstoringen. Het is dan mijn wettelijk plicht om de noodmaatregelen ook weer op te heffen.”

Geen vrij spel

Wie nu denkt vrij spel te hebben in deze vijf weken, heeft het volgens de burgemeester mis. De politie, gemeente en andere partners in de wijken blijven zeker de komende tijd alert en zichtbaar aanwezig. ,,Agenten blijven onaangekondigde controles in de wijken uitvoeren en ook het ingestelde cameratoezicht blijft in stand”, aldus Van Midden.

Concreet betekent het intrekken van de noodverordening onder andere dat het toegangsverbod voor mensen die niets te zoeken hadden in de wijk komt te vervallen. Evenals het verbod op het dragen van gezichtsbedekking. De politie gaat niet langer preventief fouilleren (zonder aanziens des persoon). Wel kan de politie nog altijd personen fouilleren als er sprake is van verdenking op het bezit van vuurwerk.

‘Blijven situatie volgen’

Vanzelfsprekend blijft het verbod van het bezit van zwaar illegaal vuurwerk gelden. Ook kunnen agenten mensen die de openbare orde dreigen te verstoren nog steeds wegsturen. ,,We blijven de actuele situatie uiteraard nauwgezet volgen. Mocht er een aanleiding zijn of nieuwe problemen te voorzien zijn, dan kunnen we de noodmaatregelen per direct opnieuw instellen”, zo besluit Van Midden.

Wie verdachte situaties ziet, kan dit melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of voor spoedgevallen via het alarmnummer 112. Anoniem is ook mogelijk via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of via de website van de politie.