West-Brabant

Burgemeesters willen verbod op harddrug Flakka: ‘Gebruikers zijn als zombies’

Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De acht burgemeesters van veiligheidsdistrict De Markiezaten hameren op een direct verbod van de designerdrug Flakka. Dat schrijven ze in een brandbrief aan de Eerste Kamer. De burgemeesters willen daarom dat deze Kamer de nieuwe Opiumwet zo snel als mogelijk behandelt en vaststelt. Vanaf dat moment is het mogelijk de handel in Flakka aan te pakken.

Gebruikers vertonen sterk verward gedrag, en Flakka staat vanwege het hallucinerende effect bekend als de zombie-drug, “Het is een zeer verslavende en gevaarlijke drug die nu nog overal verkrijgbaar is”, benadrukt de Bergse burgemeester Margo Mulder. “En deze wordt gewoon per post verstuurd, met alle risico’s van dien.”

Desastreus

Flakka is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen zoals a-php, a-phip en a-pvp. Deze behoren tot de zogeheten synthetische cathinonen. Flakka is een harddrug die met name bij jongeren sterk in opkomst is, en vanwege de beschikbaarheid en lage prijs zeer populair. De gevolgen zijn desastreus, schrijven de acht burgemeesters. “De effecten van het nemen van Flakka zijn vergelijkbaar met die van methamfetamine. Gebruik van de drugs gaat gepaard met gevoelens van euforie, verhoogde focus, verhoogde zin in seks en sociale interactie.”

Extreem verslavend

Flakka zou volgens de briefschrijvers tien keer meer verslavend zijn dan cocaïne: “Bij blijvend gebruik of gebruik in grote hoeveelheden bestaat de kans dat gebruikers paranoïde, gewelddadig en bizar gedrag gaan vertonen. Het gebruik veroorzaakt sterke onrust in het hoofd en een enorme bewegingsdrang.”

Verbod grondstoffen

Met regelmaat komen er nieuwe designerdrugs, oftewel synthetisch samengestelde drugs, in de illegale handel. Omdat ze niet voorkomen op de lijst van verboden middelen, is het nu nog erg lastig in te grijpen – merkt burgemeester Mulder op. Maar met de gewijzigde Opiumwet gaat dat veranderen: “Dan is ook het bezit van grondstoffen, die nodig zijn om de drugs te maken, strafbaar.” Inmiddels heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel al goedgekeurd.