Roosendaal

Burger Belangen wil winteropvang niet alleen bij vorst, maar ook bij guur weer

Foto: Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Burger Belangen Roosendaal maakt zich zorgen om daklozen nu het ‘s nachts zo koud is. De winteropvang geldt alleen als het vriest, maar de partij wil dat er minder streng gekeken wordt naar de regels. Ze wil dat er rekening gehouden wordt met de gevoelstemperatuur. Burger Belangen wil weten of er mensen geweigerd worden bij de nachtopvang, omdat het nog niet koud genoeg is. De partij stelt er vragen over aan burgemeester en wethouders.

Raadslid Selda Bozkurt van Burger Belangen Roosendaal roept de gemeente op om losser om te gaan met de opvangregels. “Onze fractie ontvangt signalen van dakloze mensen die met dit gure weer ’s nachts op straat verblijven, omdat zij nergens terecht kunnen om ‘s nachts te overnachten,” schrijft ze aan de gemeente Roosendaal. “Vorige winter was er een tent voor de daklozenopvang in Bergen op Zoom en voor de daklozen in Roosendaal een plekje in de Waterstraat. Dit jaar lijkt er niets geregeld.”

Gevoelstemperatuur mee laten tellen

Bozkurt wil weten of het klopt dat dakloze mensen geweigerd worden bij de nachtopvang. “Vorig jaar werden dakloze mensen in deze periode opgevangen, maar nu is dat kennelijk niet mogelijk omdat de winteropvang alleen geopend is wanneer het gaat vriezen,” aldus het raadslid. “Ondanks dat de gevoelstemperatuur nu geregeld onder nul is, zou het volgens de regels nu nog niet koud genoeg zijn om de winterregeling van kracht te laten worden.”

Burger Belangen vindt dat beleid te strak. De partij wijst naar Amsterdam, Nijmegen en Den Haag die de winterregeling eerder laten beginnen. Bijvoorbeeld bij guur weer, als de gevoelstemperatuur al rond het vriespunt ligt. Burger Belangen wil ook weten hoeveel daklozen er in de gemeente Roosendaal buiten moeten blijven in dit koude weer. “Welke (extra) voorzieningen worden dit jaar aan de daklozen aangeboden?” wil Bozkurt weten.