Roosendaal

Buurtbewoners onthutst over uitbreidingsplan Commandokazerne in Roosendaal

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Buurtbewoners zijn geschrokken van het plan voor de uitbreiding van de commandokazerne in Roosendaal. Defensie wil op het terrein onder meer nieuwe kantoor- en verblijfsruimtes bouwen. Vorige week werden de omwonenden bijgepraat. Vooral de hoogte en omvang van de geplande nieuwbouw is voor de mensen uit de buurt een doorn in het oog.

“Er gaat nogal wat gebeuren hier”, zegt Ellen Traets tegen Omroep Brabant. Ze is bewoonster van de Kortendijksestraat. Haar net aangelegde achtertuin wordt omringd door het braakliggende stuk grond waar de Engelbrecht van Nassaukazerne wil uitbreiden. “Volgens de plannen mag er naast mijn tuin tot wel 17 meter hoog gebouwd worden. Nou dan ben ik mijn uitzicht kwijt hoor.”

Wat voor soort gebouw er pal achter haar huis komt, is niet bekend gemaakt. Volgens Ellen gaat het waarschijnlijk om een legeringsgebouw met plek voor zo’n 1200 militairen. “Waarom wordt er niet gewoon gebouwd langs de snelweg of aan de kant van de Burgemeester Schneiderlaan? Dan heeft niemand er last van.”

‘Uitbreiding noodzakelijk’

De Engelbrecht van Nassaukazerne is de thuisbasis van het Korps Commando Troepen (KCT). Volgens defensie is de uitbreiding van de kazerne nodig vanwege de groei van het KCT. De afgelopen jaren werd hiervoor grond aangekocht aan de Burgemeester Schneiderlaan en de Parabaan.

Ellen Traets en andere bewoners zijn ontzet over de oppervlakte die in het plan volgebouwd wordt. Ellen: “Dan komt er ook nog een nieuwe zendmast in het midden van het terrein. Die mag tot wel 40 meter de lucht in.”

Bewonersavond

De directe omwonenden van de kazerne hebben dit weekend een brief verspreid in de wijk waarin wordt opgeroepen bezwaar te maken tegen de noodzakelijke wijziging van het bestemmingsplan. Eind deze maand komen de buurtbewoners weer bij elkaar om de messen te slijpen en de uitbreidingsplannen zoals die er nu liggen, tegen te houden.

De achtertuin van Ellen grenst aan de nieuwbouwgrond (foto: Ellen Traets)