Bergen op Zoom

Buurtgenoten in wijk Warande komen massaal helpen schoonmaken

Een van de teams die zaterdagmiddag klaar stonden om de wijk in te trekken voor de landelijke Opschoondag.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De landelijke Opschoondag is alweer voor de 21e keer georganiseerd. In het hele land doen mensen mee aan het opruimen van hun eigen leefomgeving, vaak in buurtverband. Ook de Bergse wijk Warande kwam uitgebreid in actie. De opkomst was zelfs boven verwachting.

Bert Knoet woont al veertig jaar in deze wijk. Hij is sinds de oprichting betrokken bij het Sterrenbuurtteam dat zich onder meer met buurtpreventie bezighoudt. “We willen de wijk zo prettig en aangenaam mogelijk maken én houden”, vertelt hij. Zorgen dat het schoon blijft is daarvan een onderdeel maar het gaat ook om bijvoorbeeld meldingen van dingen die kapot zijn, zoals trottoirs of straatverlichting. “We hebben goede contacten met de wijkagent en gemeente. Als we iets doorgeven via de BuitenBeter app wordt het meestal snel opgepakt.”

Bergen op Zoom landelijke opschoondag 2023
Bewoners Helma van Balen (links) en Bert Knot vinden het heel normaal dat je meehelpt je eigen buurt netjes te houden.

Aanspreekpunt

Bert is verknocht aan zijn wijk. “Ik woon hier met m’n vrouw in een levensloopbestendig huis en we hebben het prima. Ze moeten me hier horizontaal wegdragen, wat mij betreft.” Hij meldt nóg een belangrijke rol die het buurtpreventieteam heeft: “Je bent voor veel mensen een aanspreekpunt. Soms kun je echt wat betekenen, al is het maar iemand doorverwijzen naar de gemeente of politie.” Hij is verheugd over de hoge opkomst van de Opschoondag.

Lege wietzakjes

Helma van Balen woont nu zo’n vijf jaar in de wijk, in een koophuis. Ze heeft haar eigen afvalgrijper en handschoenen bij. “Ik ga geregeld zelf de straat op om te ruimen.” Ze baalt ervan dat het zelden lang schoon blijft. Met name jongeren lijken zich in haar ogen niet erg druk te maken over een schone buurt. “Op sommige plekken vind ik geregeld lege bierblikken en wietzakjes.” Wat haar betreft mag de gemeente best wat meer doen. Wel is ze erg blij te zien dat er veel buurtgenoten op deze dag af zijn gekomen. Dat geeft moed.

Blij verrast door aantal deelnemers

De bijeenkomst, met een aftrap in het Ontmoetingscentrum aan het Zonneplein, is door woningcorporatie Stadlander georganiseerd. “In samenwerking met de bouwbedrijven die de projecten in Oost en aan de Plejadenlaan mochten realiseren”, vertelt Odette Heijen. De woordvoerster van de corporatie is al net zo onder de indruk van de grote groep deelnemers. “Er doen zo’n vijftig mensen mee, meer nog dan zich vooraf hebben aangemeld.” Ze vind het ook mooi dat de groep zo divers is, van jong tot ouder en met allerlei culturele achtergronden. Het heeft er alle schijn van dat de betrokkenheid bij de eigen buurt breed gedragen is.