Nispen

Buurtinitiatieven verbeteren leefbaarheid in (kleine) dorpen: ‘Zo belangrijk’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Buurtinitiatieven zijn belangrijk voor de leefbaarheid en saamhorigheid van een dorp. Dat vindt niet alleen Stichting Cultureel Nispen, maar ook wethouder Evelien van der Star. Dinsdagavond opende zij het twaalfde raam van de jaarlijkse ‘Advent Ramen Route’ in Nispen.

Een groepje mensen verzamelt zich in de Smidsakker in Nispen. Na een middag met felle regenbuien is het gelukkig droog. “Vandaag opent wethouder Evelien van der Star hier het twaalfde raam van onze Advent Ramen Route”, vertelt Richard Konings van Stichting Cultureel Nispen. Gezamenlijk verwijderen ze de plakkertjes en het karton dat voor het raam hangt.

Ondertussen telt het publiek af. Op ‘1’ zakt het karton. Een verlicht raam met een kerstboom, kerststal en sterren komt tevoorschijn. “Mooi”, is een reactie. “Prachtig”, zegt een ander. Iedereen begint te klappen. Er zijn sinds die dag twaalf versierde ramen te bezichtigen in het dorp.

Verbinding

“We doen dit echt voor de saamhorigheid van het dorp”, legt Konings uit. “Het idee is ontstaan tijdens de coronaperiode, maar we zijn dit blijven doen omdat mensen zich blijven aanmelden. Er is echt vraag naar een initiatief als deze.” Het doel van de route is namelijk dat mensen gezamenlijk een rondje door het dorp lopen, en ondertussen de ramen bezichtigen. Er is speciaal daarvoor een hele route uitgestippeld.

Wethouder Van der Star kan een initiatief als dit alleen maar toejuichen. “Dit is een supermooi initiatief. Ik vind dit echt een teken van saamhorigheid. Zeker in deze maand. Het is echt samen één en één dorp. En het is gelijk een mooi rondje wandelen in het dorp natuurlijk.”

Na de onthulling praat het groepje nog wat na. Daarna wordt besloten om – samen met de wethouder – de andere ramen te gaan bezichtigen. En dus loopt de hele groep gezamenlijk weg: precies zoals bedoeld is.

Lees ook: In Nispen is er de Advent Ramen Route: ‘Ieder raam is een cadeautje’