Nispen

In Nispen is er de Advent Ramen Route: ‘Ieder raam is een cadeautje’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een adventskalender, maar dan anders. Dat is de Advent Ramen Route in Nispen. Sinds 1 december wordt er iedere dag een versierd raam ‘geopend’. Dat gebeurt tot 24 december. “Bij een advent kalender krijg je een cadeautje, in Nispen is het versierde raam het cadeautje.”

Het is niet de eerste keer dat de ramen in Nispen zo mooi versierd zijn. Vorig jaar, tijdens een van de corona-lockdowns, vond de eerste editie plaats. “Dat was zo goed bevallen, dat we dit jaar opnieuw de vraag kregen om het te organiseren”, vertelt Leonie Uijtdehaag van Stichting Cultureel Nispen. “Zo gezegd, zo gedaan. Er doen weer een aantal huizen opnieuw mee, maar er zijn ook wat nieuwe adressen bijgekomen.”

Lees ook: Iedere dag een feestelijk raam open met de advent-route: ‘De druk is hoog’

Zelf is Leonie bezig met een kerstlandschap op een lang, wit vel. In zwart wit schildert de Nispense haar ontwerp na, bergen met dennenbomen en in het midden van het vel: de kerstman met zijn rendieren. “Dat is best wel een werkje hoor”, vertelt ze. “Eerst moet ik inspiratie opdoen, dan ga ik bedenken hoe ik het vorm ga geven.”

Er zijn dan ook geen vaste regels voor de deelnemers. “Iedereen krijgt echt complete vrijheid. Er zijn mensen die hun raam beschilderen, maar ik heb bijvoorbeeld ook haakwerk en kersthuisjes gezien.” Dat maakt het volgens Leonie juist zo leuk om de ramen te bekijken. “Het nodigt uit om lekker te gaan wandelen, en je creëert ook verbinding door gezamenlijk naar de ramen te kijken.”

Nieuwe editie

Als de ramen route weer net zo goed ontvangen wordt als vorig jaar, is de kans groot dat er volgend jaar weer een editie komt. “Maar het kan ook zijn dat er tegen die tijd een heel nieuw plan op tafel ligt. Dat kan hier allemaal in het dorp. Iedereen is ontzettend betrokken, en we staan voor alle ideeën open.” De versierde ramen van dit jaar zijn te bezichtigen tot 2 januari.

Dit raam laat een echt winter wonderland zien (foto: A. Uijtdehaag).
Naast een gedecoreerd raam, zijn bij dit adres ook echte vogelgeluiden te horen om het plaatje compleet te maken (foto: A. Uijtdehaag).