Woensdrecht

Buurtwinkel en buurthuis blijven behouden dankzij opvolging

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Dat er in het dorp Woensdrecht behoefte is aan een plek waar mensen een boodschapje kunnen doen en een praatje kunnen maken, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Het is dagelijks een komen en gaan van mensen in de Woensdrechtse buurtwinkel en het naburige participatiecafé. Nu oprichter Adri van Zweden stopt met het beheer, neemt Erika Krijtenburg het van haar over.

Van Zweden richtte de kleinschalige supermarkt in de Dorpstraat op in 2015. “Er was veel vraag naar, omdat mensen anders naar Hoogerheide moesten lopen om boodschappen te doen”, zegt ze. “Al snel kwamen de mensen ook koffie drinken in het buurtwinkeltje. Toen de cafetaria naast het winkeltje vertrok, kon Van Zweden in overleg met de verhuurder die ruimte ook gebruiken om mensen te ontvangen. Zo ontstond het participatiecafé.

Opvolger

Toen Adri enkele jaren geleden met haar man van Woensdrecht naar het Zeeuwse Krabbendijke verhuisde is ze toch steeds betrokken gebleven bij de winkel en het participatiecafé. Ondertussen keek ze al wel uit naar een opvolger die het voortbestaan van de winkel en het buurthuis zou veiligstellen. “Ik heb Erika al vaak gevraagd of zij het over wilde nemen, want ze was er al heel vaak en deed hier allerlei dingen. Ze zei steeds nee. Maar op het laatst zei ze toch ja. Ik ben er heel blij mee dat ze het overneemt”, zegt Van Zweden.

Veel mensen zouden het erg vinden als dit stopt

Vanaf 1 januari 2024 zal Erika Krijtenburg officieel het stokje overnemen van Adri van Zweden. “Dat doe ik samen met nog een aantal andere mensen natuurlijk, want dit kun je niet alleen. Ik heb dit op me genomen omdat heel veel mensen het erg zouden vinden als dit stop”, zegt Krijtenburg.

Dagelijks komen er mensen uit de buurt een bakje koffie drinken in het participatiecafé, wat voortaan Buurthuis Woensdrecht zal heten. Verder zijn er verschillende activiteiten zoals de haakclub de Blickvangers op woensdagochtend, de eetclub op dinsdagmiddag, soepavond op woensdagavond en reparatiecafé op vrijdag.

Van Zweden is van plan om na een leven lang hard werken, nu de dingen te doen waar ze eerder te weinig aan toe kwam. “Lekker wandelen, lezen en af en toe naar het theater en gewoon lekker rustig aan doen.” Krijtenburg verwacht niet dat mensen veel zullen merken van de bestuurswissel. Wel hoopt ze het voor elkaar te krijgen om het plafond te laten repareren. Een aantal jaar geleden is het systeemplafond in de winkel ingestort. “Dat geeft nogal een rommelige aanblik”, zegt ze. “Maar het belangrijkste is dat mensen hier overdag terechtkunnen met hun verhalen, om gezien te worden en voor een boodschapje.”