Bergen op Zoom

BVB-raadslid vreest sluiting Bergs zwembad door hoge energierekening

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Maikel de Bekker (BVB) denkt dat ook het Bergse zwembad De Schelp de deuren zal moeten sluiten als gevolg van de stijgende energiekosten. Deze week kwam in het landelijke nieuws dat veel zwembaden in de problemen komen door de oplopende kosten voor het verwarmen van de binnenbaden. “De lessen worden duurder en ook sluiting dreigt”, zo schrijft hij in een brief aan het Bergse college van B&W.

Voor het raadslid is zwemveiligheid van het grootste belang voor de gemeente. De gemeente heeft twee zwembaden: De Melanen in Halsteren en De Schelp in Bergen op Zoom. “In het binnenbad, De Schelp, worden het hele jaar door zwemlessen gegeven”, schrijft De Bekker. Hij vindt het belangrijk dat inwoners zwemvaardig zijn. “Nederland is waterrijk en Bergen op Zoom in het bijzonder, met zijn ligging aan de Binnenschelde.”

Kostenontwikkeling

De Bekker wil daarom inzage in de kostenontwikkelingen bij de twee Bergse zwembaden. “Hoe groot is de kostenstijging voor energie ten opzichte van de afgelopen 5 jaar, per zwembad”, vraagt hij het college. Daarbij wil hij weten of deze kostenstijging is doorberekend in de tarieven voor zowel het zwemmen als de zwemlessen. Ook vreest het raadslid voor een impact van de kostenstijgingen op de gemeentelijke begroting. “Is het college voornemens met andere gemeenten landelijk aan de bel te trekken”, zo vraagt hij aan de Bergse burgemeester en wethouders. Volgens De Bekker zou dat kunnen via bijvoorbeeld de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Deze zou bij het Rijk kunnen pleiten voor maatregelen om de zwembaden open te houden en de zwemveiligheid van de inwoners te kunnen waarborgen. Ook is het BVB-raadslid benieuwd hoe ver het college wil gaan om de zwembaden financieel te ondersteunen.