Halsteren

Kritiek BVB op sluitingsbeleid De Melanen: ‘honderden kinderen teleurgesteld’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De Bergse raadsfractie van BVB (Belang Van Bergen op Zoom) wil dat het buitenzwembad van De Melanen de gehele zomer toegankelijk blijft. De fractieleden constateren dat het bad op 19 juli gesloten was, bij een buitentemperatuur van 21 graden. Daarom schrijven ze een kritische brief aan het Bergse college en vragen om opheldering:  “Wat zegt het college tegen de honderden kinderen en hun ouders uit Bergen op Zoom en Halsteren die teleurgesteld zijn dat zij niet kunnen zwemmen?” Bovendien, zo stelt BVB: in Steenbergen kan het wél.

BVB spreekt het Bergse college aan op het behouden en verbeteren van het voorzieningenniveau in de gemeente Bergen op Zoom. “Een belangrijke voorziening betreft de mogelijkheid om te zwemmen, in de zomer in een buitenbad”, stellen raadslid Maikel de Bekker en burgerlid Camiel van der Meeren. Volgens de twee raadspolitici dient een dergelijke voorziening betaalbaar én toegankelijk te zijn.

Buitentemperaturen

Daarbij zijn de weersomstandigheden volgens hen geen reden voor sluiting. Ze zijn van mening dat iedereen zelf mag bepalen of het warm genoeg is om buiten te zwemmen. “Als weercijfer en buitentemperatuur de reden zijn om De Melanen dicht te houden: wat is de reden dat het publiek op deze manier wordt beperkt in zijn eigen vrije keuze buiten te zwemmen of niet?”, schrijven De Bekker en Van der Meeren in hun brief.

Uitwijken

Daarbij merkt het tweetal op dat zwembad De Meermin, in buurgemeente Steenbergen, wél elke dag is geopend. “Door de toegankelijkheid van De Melanen te beperken, wijken veel mensen uit naar andere zwembaden”, vrezen ze. Volgens hen ligt het in de lijn der verwachting dat deze mensen ook niet meer terugkeren naar Zwembad De Melanen: “Waarmee de bezoekersaantallen in een neergaande spiraal terechtkomen.” Ook leidt het omrijden van de bezoekersauto’s volgens BVB tot extra stikstofuitstoot. De partij wil van het college duidelijkheid van deze stikstofbelasting.

15-minutenstad

Het gemeentebeleid zou bovendien in strijd zijn met het principe van de 15-minutenstad dat het college voorstaat – waarbij voor de bewoners alle gemeentelijke voorzieningen binnen een kwartier bereikbaar dienen te zijn. Overigens is BVB geen voorstander van de 15-minutenstad, schrijven ze, “omdat hierdoor uiteindelijk altijd het publiek in keuzevrijheid wordt beperkt.” Volgens BVB werkt het college met tijdelijke sluitingen de ondergang van het Halsterse zwemband in de hand.