Roosendaal

Cabaretduo Sebas en Wes na succesdebuut opnieuw het theater in: ‘Stiekem best spannend’

Met Als het morgen maar weer goed is, hopen Sebas en Wes het succes van hun debuut te evenaren.

Sven de Laet Sven de Laet

Na een succesvolle eerste show in 2019, duiken Sebastiaan Waegemaekers en Wessel Croonen later dit jaar opnieuw het theater in. En de verkoop van Als het morgen maar weer goed is, verloopt als een trein. “Dat het zo snel gaat, hadden we nooit verwacht.”

Het succes van hun debuutvoorstelling was een droom die uitkwam voor het duo. “We kenden elkaar al jaren via Stichting JONG! Theater, waar we samen in verschillende producties speelden”, vertelt Sebastiaan. Toen we daar op een gegeven moment te oud voor werden, wilden we alsnog samen optreden.”

In een kroeg komen mensen om een biertje te drinken, niet om naar een verhaal te luisteren. Dan moet je naar het theater.

Zo ontstond het idee om muziek te maken in cafeetjes. “Ik speel piano, Wessel gitaar. En daar wilden we dan een leuk verhaal omheen vertellen.” Dat liep uiteindelijk net wat anders. “Leuk idee, zei onze regisseur. Maar in een kroeg komen mensen om een biertje te drinken, niet om naar een verhaal te luisteren. Dan moet je toch naar het theater.”

Die wijze raad sloeg het tweetal niet in de wind. “Gelukkig niet, want het werd een geweldige avond. We hebben nog nooit zoveel gelachen van oprecht geluk als die dag.”

Mensen denken dat je dat terugverdient, maar als amateur ga je geen tickets voor 35 euro verkopen.

Een vervolg kon dan ook niet lang op zich laten wachten. “We kregen steeds vaker die vraag. Jullie gaan toch meer doen, hè?” Toch moest er nog het een en ander gebeuren, voor de plannen voor een tweede productie serieus werden. “Tuurlijk kriebelde het meteen. Maar de eerste voorstelling deden we op persoonlijke titel. Daar steek je zoveel geld in. Mensen denken dat je dat terugverdient, maar als amateur ga je geen tickets voor 35 euro verkopen.”

Er was dus een stukje professionalisering nodig. “Dat is inmiddels gelukt: we hebben onze eigen stichting Scène 13 opgezet. Daarmee kunnen we voortaan ook officieel subsidies aanvragen. Hiermee kunnen we de komende jaren echt verder groeien.”

Uiteraard zouden we graag in een uitverkocht Carré staan, maar we proberen ook realistisch te zijn.

Want dat is wel het plan van de Roosendalers. “De droom is om te touren door Brabant. Uiteraard zouden we graag in een uitverkocht Carré staan, maar we proberen ook realistisch te zijn. Als we ooit onze werk en hobby kunnen combineren, zou dat top zijn”, vertelt Sebastiaan, die zelf bezig is aan een premaster.

Maar eerst zijn alle pijlen dus gericht op Als het morgen maar weer goed is. Waar die titel vandaan komt? “Nou, als morgen alles goedkomt, mag vandaag alles fout gaan. Dat is het idee. En daar gaan we ook voor zorgen. Zodra de zaaldeuren straks gesloten zijn, nemen we het publiek helemaal mee in ons verhaal. Met muziek – we hebben zelfs een volledige band – en een goed verhaal, waarin ook een hoop gelachen zal worden.”

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 december is het zover. “Hartstikke leuk, maar ook spannend. De eerste keer zijn er geen verwachtingen, maar nu moeten we dat succes minimaal evenaren. Dat brengt stiekem toch wel wat druk mee.” Wie het eindresultaat wil zien, kan nog tickets scoren.