Roosendaal

Carnavallen in Roosendaal: wat zijn de trends van dit jaar?

Emma Janvier Emma Janvier

Bij carnavalswinkel SEP in Roosendaal zijn ze er al helemaal klaar voor. Met het klûnen vorig weekend zijn er al genoeg feestartikelen over de toonbank gegaan. Winkeleigenaar Dennis Sep vertelt wat de laatste trends zijn en wat je niet kan missen in je carnavalsoutfit dit jaar.

Tussen de foute 80’s skipakken en de bontjassen struint Dennis door zijn winkel heen. “Het klûnen, ja dat was geweldig”, zegt hij stralend. “Het was lekker koud dus iedereen had skipakken en bontjassen aan.”

Chauvinistische outfits

Maar volgens hem is de grootste hype van dit moment toch wel de rood-wit geblokte producten. De winkeletalage staat vol met rood-witte mutsen, sjaals en volgestikte jassen. Op die jassen zitten emblemen gestikt waarmee Roosendalers die de jassen kopen laten zien hoe trots ze zijn om uit Brabant te komen. “Ik zie het echt wel een trend worden dat mensen het leuk vinden om zich chauvinistisch aan te kleden”, licht Dennis toe.

Ook de jeugd laat graag zien dat ze uit Tullepetaonestad komen, vertelt hij. “Je ziet dat alle kinderen tijdens het Colabal in dezelfde rood-wit gestreepte shirtjes gekleed zijn, ze willen niet meer verkleed als iets.”

Carnavallers uit het Noorden

Wie wel nog graag verkleed gaan in pakjes, zijn de mensen uit het noorden van ons land. “In de laatste week verkopen we meer geijkte dingen, zoals nonnen-, paters -en boevenpakjes”, zegt Dennis. “De mensen van boven de rivieren willen ook graag carnaval vieren, maar die kunnen natuurlijk moeilijk met een pak aan lopen dat schreeuwt: Ik kom uit Brabant.”

Hoe de feestwinkeleigenaar zelf de stad ingaat heeft niks te maken met de jaarlijkse trends. “Ik ga als piloot dit jaar, laten we eens gek doen.”

Lees ook: Tullepetaonen al klûnend door binnenstad: ‘We gaan voor dat speciale klûnkruisje’