Bergen op Zoom

CDA/V-BoZ wil duidelijkheid over misstanden Avondvrede: ‘Verbaasd en verontrust’

Voormalig verzorgingshuis Huize Avondvrede in Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

De alliantie van CDA/V-BoZ in de Bergse gemeenteraad verlangt duidelijkheid van het college over de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen in Avondvrede. ZuidWest Update publiceerde eerder over de misstanden bij de opvang. Burgerlid Ans van Eekeren en raadsleden Sander Siebelink en Stefaan Verheugt vragen het college maatregelen te nemen en het gevoel van veiligheid in het opvangcentrum te herstellen.

ZuidWest Update berichtte op 27 maart dat Oekraïense bewoners van het voormalig zorgcentrum Avondvrede zijn gehuisvest onder erbarmelijke omstandigheden en te maken krijgen met intimidaties en bedreigingen. Daarvan zou de gemeente op de hoogte zou zijn geweest. Het Bergse college ontkent dat er sprake is van misstanden.

Angstcultuur

De publicatie van de onderzoeksredactie van ZuidWest Update heeft de alliantie CDA/V-BoZ “verbaasd en verontrust”, schrijft Van Eekeren (V-BoZ). “We lezen dat een huismeester is aangesteld die zorgt voor een angstcultuur onder de bewoners.” De Oekraïense vluchtelingen zijn mensen “die al het nodige aan ellende hebben meegemaakt, en mogelijk getraumatiseerd zijn”, aldus Van Eekeren. “Daarom zetten wij hier grote vraagtekens bij.” Uit onderzoek van ZuidWest Update blijkt, dat een bewoner is “verbannen” naar de kelder en een ander op straat is gezet. “Dit lijkt ons geen goede manier van opvang”, schrijft Van Eekeren.

Vertrouwenspersoon

Daarom wil de alliantie CDA/V-BoZ weten, of het Bergse college zich kan herkennen in de berichtgeving en of ze inderdaad op de hoogte was van de misstanden, na het vertrek van de WijZijn-medewerkers uit Avondvrede. Ook willen de briefschrijvers duidelijkheid over de reden dat deze medewerkers vertrokken zijn. “Is er een vertrouwenspersoon waar de huidige bewoners zich kunnen melden”, vragen Van Eekeren en haar fractiegenoten.

De alliantie CDA/V-BoZ wil binnen 30 dagen schriftelijk antwoord op de vragen.

Lees ook: Gemeente schrikt van klachten bewoners Avondvrede en ontkent problemen