Bergen op Zoom

CDA, V-BoZ willen inzet ZZP’ers om wachtlijsten thuiszorg aan te pakken

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Wie in Bergen op Zoom volgens de WMO dringend acute huishoudelijke ondersteuning nodig heeft, kan deze door personeelstekorten niet krijgen. Dat constateren de Bergse raadspartijen CDA en V-BoZ na een eigen onderzoek onder zorgbehoevenden. Volgens de politieke alliantie lopen cliënten tegen wachtlijsten aan bij de reguliere thuiszorgbedrijven. Daarom vragen beide partijen het Bergse college om te kijken naar alternatieven, zoals de inzet van ZZP’ers die “de ergste nood kunnen ledigen.”

“Een belrondje langs de diverse aanbieders voor thuiszorg in de regio Bergen op Zoom leert ons dat er een wachtlijst is”, schrijven  raadslid Sander Siebelink, burgerlid Ans van Eekeren (V-BoZ) en Hilde Martens (CDA). Het kan daarom lang duren voordat cliënten ook de zorg ontvangen die aangevraagd en goedgekeurd is. “Van de door ons ondervraagde organisaties geven allen aan de thuiszorg niet te kunnen garanderen vanwege personeelstekorten.” Het is niet te zeggen wanneer de wachtlijsten zijn weggewerkt zijn, constateren de briefschrijvers.

Zorgelijk

Dit betekent volgens hen dat “in sommige gevallen zorgbehoevenden langer in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum moeten verblijven, omdat er thuis geen hulp geregeld kan worden.” Ook mensen van wie de partner of de persoon zelf dementie heeft, dreigen nu de noodzakelijke huishoudelijke ondersteuning mis te lopen. “Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling”, stellen de raadsdpolitici – maar merken tegelijk op dat alle sectoren last hebben van personeelstekorten. De raadsalliantie CDA/V-BoZ wil binnen dertig dagen schriftelijk antwoord op de gestelde vragen.