Ossendrecht

CDA Woensdrecht: zet werklozen in bij onderhoud kerkhoven

Begraafplaats Eikelhof in Ossendrecht. (Foto: Google StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

De Algemene Begraafplaats Eikelhof in Ossendrecht heeft achterstallig onderhoud, en daarover hebben inwoners bij de Woensdrechtse gemeenteraad aan de bel getrokken. De PvdA-fractie had de kwestie geagendeerd bij de Opinieraad Ruimte. Wethouder Van Agtmaal gaf toe dat het er soms rommelig uitziet, en beloofde PvdA-raadslid Wendy de Koning-Bogers dat het onderhoud in december en januari alsnog wordt utgvoerd. CDA-raadslid Eddy van Wezel deed vervolgens een suggestie: zet uitkeringsgerechtigden in bij het grafonderhoud.

Door: Han Verbeem

Een begraafplaats zou een waardige laatste rustplaats moeten zijn maar het beheer laat soms wel te wensen over, aldus diverse Woensdrechtse raadsleden. John Mathijssen (AKT) had zelfs daarvoor excuses aangeboden aan de inwoners die een klachtenbrief naar de raad hadden gestuurd. Thierry de Heer (D66) maakte onlangs een rondje langs diverse andere kerkhoven en constateerde dat het ook daar niet veel beter gesteld was. “Tot hoever reikt de gemeentelijke verantwoordelijkheid bij het onderhoud”, vroeg hij zich dinsdagavond af tijdens de Opinieraad. Soms ligt het indrdaad niet altijd aan de gemeente, reageerde Van Agtmaal. “Het gaat om de graven zelf, met beschadigde en gebroken zerken. Dat onderhoud is een verantwoordelijkheid van de nabestaanden.”

Corona

Wethouder Jeffrey van Agtmaal gaf toe dat het de afgelopen zomer soms lastig was om het openbaar beheer goed uit te voeren, zeker begin augustus toen het onkruid door de zomerbuien welig tierde. “Daar heeft de coronakwestie ook niet aan bijgedragen. Als we dan moeten kiezen tussen het onderhouden van de openbare wegen, of kerkhoven waar maar weinig mensen komen, dan is de keuze snel gemaakt”, merkte Van Agtmaal op. “Het is roeien met de riemen die je hebt.”

Nabestaanden niet altijd bekend

Inmiddels is het beheer, wat in elk geval de openbare delen zoals de wandelpaden betreft, op orde. Dat is anders bij de graven zelf. Die liggen er soms verwaarloosd bij, omdat niet altijd duidelijk is of er nog nabestaanden zijn. Maar niet iedereen laat het zover komen, sprak Van Agtmaal. “Gelukkig pakken burgers en scoutingverenigingen ook onderhoud van deze zerken op.” Van Wezel vindt het belangrijk dat álle graven worden onderhouden. “Het gaat om de laatste rustplaatsen van inwoners die mede hebben bijgedragen aan de welvaart die we nu kennen. Laat daarom werklozen, die nu van de sociale voorzieningen gebruik maken, daarom inzetten bij het onderhoud van deze laatste rustplaatsen.”