Bergen op Zoom

Cees Meijer stopt per 1 oktober bij Cultuurbedrijf: ‘Nu tijd voor m’n gezin’

Cees Meijer vertrekt per 1 oktober bij het Cultuurbedrijf. Na 45 jaar gaat hij met pensioen. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Directeur Cees Meijer stopt per 1 oktober bij het Cultuurbedrijf van de gemeente Bergen op Zoom. De podium-, museum- en muziekinstellingen ondergaan een ingrijpende reorganisatie, maar dat is volgens Meijer niet de reden voor zijn spoedige vertrek. Hij is toe aan zijn pensioen. “Ik werk nu 45 jaar bij de gemeente Bergen op Zoom en inmiddels wil ik meer tijd voor mijn gezin en mijn hobbies”, zegt hij. En inderdaad, het moment komt voor zijn medewerkers misschien ongelegen. “Maar het vertrek komt altijd ongelegen.”

Een feestelijk afscheid met een receptie zit er voor de vertrekkend cultuurdirecteur niet in. “Dat zou ik ook ongepast vinden in deze Coronatijd”, zegt hij. Meijer heeft zondag zijn medewerkers per e-mail op de hoogte gesteld van zijn aanstaande afscheid. De reacties die hij vervolgens kreeg waren hartverwarmend en soms ook emotioneel. Maar Meijer heeft de afgelopen jaren ook iets neergezet.

Geheimenpaleis

Onder zijn directie is het Markiezenhof van z’n stoffige imago ontdaan en ontwikkelde het museum zich tot een waar geheimenpaleis. Dat ging niet zonder vallen en opstaan. In het voorjaar van 2018 haalde het Markiezenhof de landelijke pers met een heuse hoax: de spectaculaire vondst van een ingemetseld boek bleek achteraf een platte publiciteitsstunt. Maar vervolgens behaalde het museum successen met exposities van hoog niveau: Lage Landen en Stille Wateren, totstandgekomen door een samenwerking van vijf regionale musea en het Rijksmuseum in Amsterdam. Het Rijks leent hiervoor zelfs topstukken uit. Twee expo’s zijn achter de rug, drie volgen nog. De derde in de rij, Hoge Luchten, komt in april 2022 naar Bergen op Zoom.

Zwaar te verduren

Maar met de Hoge Luchten komen ook de donkere wolken. Het Cultuurbedrijf heeft het zwaar te verduren. Een bezuinigingsslag van anderhalf miljoen euro, dreigend ontslag van personeel en ook de Coronacrisis laten hun sporen na. “Geen sector is zó zwaar getroffen als de cultuursector”, zegt Meijer. Op dit moment is een bezoek aan het theater of aan het museum voor veel mensen gewoon niet leuk meer, beseft hij zich. En ook muzieklessen gaan digitaal. Ouders vragen zich nog af waarom ze honderden euro’s per jaar betalen voor online muzieklessen, terwijl er tal van muziektutorials gratis op YouTube te vinden zijn. “Dat snap ik heel goed”, zegt Meijer. “De cultuursector zal veranderen door deze crisis.”

Toekomst

Betrokken bij de Bergse Cultuur zal Cees Meijer altijd blijven, ook na zijn vertrek. Hoe ver de veranderingen zullen reiken en hoe diep de impact van reorganisaties en corona zijn op het Cultuurbedrijf – dat zal de toekomst moeten leren. Meijer wil zich daar niet mee bemoeien. “Dat is iets voor mijn opvolger. Ik wil niet over mijn spreekwoordelijke graf heen regeren”, benadrukt hij. De vertrekkend directeur zal ook na 1 oktober echter vaak in het museum en in het theater te vinden zijn, nu als bezoeker. “Dan verwacht ik er met trots rond te kunnen lopen en zien hoe anderen zijn verder gegaan waar ik ben gestopt.”