Klundert

Centrum Klundert verboden voor zwaar verkeer tot bruggen versterkt zijn

De Kaaibrug ligt op de doorgaande weg in Klundert (foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het centrum van Klundert gaat voorlopig dicht voor zwaar verkeer. De bruggen in de Brugstraat, Kaai en Blauwe Sluisdijk kunnen het gewicht niet meer aan. De gemeente Moerdijk laat de bruggen versterken of vervangen. Maar tot dat is gebeurd, wordt zwaar verkeer omgeleid. Er is een uitzondering voor bussen voor openbaar vervoer en hulpdiensten. Die mogen nog wel over de bruggen rijden.

Voor auto’s, bestelwagens, busjes, fietsers en voetgangers verandert er niets. Die kunnen gewoon overal in het centrum van Klundert terecht. Maar voor vrachtwagens is het voorlopig verboden terrein. “Vorig jaar zomer is onderzocht hoeveel en welk vrachtverkeer door het centrum van Klundert rijdt. Hieruit bleek dat de verkeersbruggen te zwaar worden belast,” legt de gemeente Moerdijk uit. “Op basis van verkeerstellingen en herberekeningen voldoen de bruggen niet meer aan de huidige eisen.”

Nog onbekend of bruggen versterkt of vervangen worden

De gemeente onderzoekt nu of de bruggen versterkt kunnen worden, of dat ze moeten worden vervangen. “Daarover wordt eind dit jaar meer bekend,” aldus de gemeente. “Versterking of vervanging vindt dan naar verwachting medio volgend jaar plaats, waarbij de Blauwe Sluisdijk-brug waarschijnlijk als eerste aan de beurt is.” Maar tot die tijd mag er dus geen zwaar verkeer meer overheen. De omleidingen en maatregelen gaan eind april in.

Op de Kaai-brug mogen alleen nog voertuigen die minder wegen dan 45 ton. En de bruggen in de Brugstraat en Blauwe Sluisdijk krijgen een aslastbeperking: vrachtverkeer met een aslast van drie ton of meer mogen er niet meer overheen. “Dat betekent dat vrachtwagens en ander zwaar verkeer niet meer over deze drie bruggen mogen,” vat de gemeente samen.

Ook versmalling op brug Blauwe Sluisdijk

Voor de Blauwe Sluisdijk-brug gaat ook een maximum breedte gelden. Daar mogen alleen nog voertuigen overheen die minder dan drie meter breed zijn. De brug krijgt daar ook een versmalling. “Dat ontlast de wanden van de brug. Fietsers kunnen de versmalling passeren langs doorsteekjes,” legt de gemeente uit.

Ook alle andere bruggen in Klundert zijn gecontroleerd. “Van de overige negen bruggen die niet helemaal goed meer waren, zijn er inmiddels vier vervangen, één wordt deze zomer vernieuwd en de laatste vier worden dit jaar nog opgeknapt,” somt de gemeente op.

Lees ook: Plafondplaten vallen naar beneden na aanhoudend zwaar verkeer op Antwerpsestraat