Halsteren

Christel (24) uit Halsteren start petitie voor digitaal onderwijs

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Ruim een miljoen studenten volgden anderhalf jaar lang grotendeels digitaal onderwijs. Inmiddels is het hoger onderwijs al enige tijd weer open, maar de vraag naar persoonlijke begeleiding blijft. Daarom wordt met ingang van het nieuwe collegejaar de anderhalve meter losgelaten op deze locaties. Communicatiestudente Christel Verbogt (24) uit Halsteren schrok van deze aankondiging in afgelopen persconferentie. Ze vindt het schokkend dat er van het digitaal onderwijs wordt afgestapt. “Er is een grote groep studenten die het nog niet helemaal vertrouwt of een kwetsbare gezondheid heeft zoals ik.” Daarom startte ze een petitie.

Verbogt heeft namelijk een zwakke weerstand. Ondanks dat ze al gevaccineerd is, is ze bang om toch corona op te lopen in de collegebanken. “Het zou een hele grote klap in mijn gezondheid betekenen. Ik heb regelmatig infecties. Een corona-infectie kan levensbedreigend zijn. Ik wil er niet eens over nadenken wat het met mij zou doen.”

Gezondheid riskeren

Ze vervolgt: “Als het echt alleen maar fysiek is, in volle collegezalen, wordt het lastig voor mij. Dan moet ik mijn gezondheid riskeren.” Om geen achterstand op te lopen, zou Verbogt dan thuis veel zelfstandig moeten studeren. Ze vreest daarmee in een sociaal isolement te komen. “Dat heb je niet als je digitaal mee kan doen.”

Als het echt alleen maar fysiek is, in volle collegezalen, moet ik mijn gezondheid riskeren.

Met de petitie #VeiligStuderen wil ze onderwijsinstellingen verplicht stellen om digitaal onderwijs aan te blijven bieden. “Als je de optie hebt om digitaal onderwijs te volgen, kan je zelf de afweging maken of je toch graag naar de collegezaal komt of dat je het thuis volgt. Zo belemmert het je studie niet en kan je verder zonder vertraging op te lopen.” Haar eigen onderwijsinstelling, Avans in Breda, is momenteel aan het inventariseren wie er fysiek college wil volgen en wie er behoefte heeft aan online onderwijs. “Dat vind ik al een mooie stap.”

Veilig onderwijs

Ook een aantal docenten reageerde op haar petitie. “Aan de ene kant maken ze zich zorgen dat het te veel extra tijd gaat vragen of dat het ingewikkeld wordt tijdens de lessen. Ik ben van mening dat als het juist verplicht wordt, dat er meer mogelijk is en er een beleid komt. Daardoor wordt het voor docenten ook wat makkelijker om iedereen datzelfde veilige onderwijs te kunnen bieden, op welke manier dat ook is.”

Er zijn digitale mogelijkheden, dat hebben we het afgelopen anderhalf jaar wel gezien. Het zou zonde zijn als we die niet benutten.

Een volledig digitale thuisopleiding is wellicht de meest veilige optie voor Verbogt, maar dat ziet de communicatiestudente niet zitten. “Ik zit in het derde jaar van mijn opleiding, dus die switch zou heel  groot zijn.” Ze is stellig: “Eigenlijk heeft iedereen dezelfde rechten op onderwijs. Er zijn digitale mogelijkheden, dat hebben we het afgelopen anderhalf jaar wel gezien. Het zou zonde zijn als we die niet benutten.”

Naar de Tweede Kamer

De 24-jarige studente hoopt dat onderwijsinstellingen door haar petitie meer begrip krijgen voor studenten die behoefte hebben aan digitaal onderwijs. Avans heeft pas kort voor het nieuwe collegejaar, dat aanstaande maandag van start gaat, een inventarisatie gedaan. Ze maakt zich daarom zorgen dat veel andere hogescholen stoppen met het aanbieden van online colleges.

Haar petitie wordt op het moment van schrijven door 545 mensen ondersteund, maar de Halsterse hoopt op 40.000 handtekeningen. “Dan kan ik er ook mee naar de Tweede Kamer. Dan kan er wettelijk iets geregeld worden, zodat onderwijsinstellingen ook meer lucht krijgen.”