Ossendrecht

Schilderen als je (bijna) blind bent: dankzij Christel kan het

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Kleurrijke schilderijen maken terwijl je niks tot nauwelijks iets ziet. Het klinkt niet erg voor de hand liggend. Toch heeft de Ossendrechtse kunstenares Christel de Buyser een systeem ontwikkeld waardoor blinden en slechtzienden wél zulke kunstwerken kunnen maken. Ze verzorgt nu workshops, speciaal voor mensen met een visuele beperking.

Toen Christel in 2015 een workshop schilderen gaf, zag ze de slechtziende Margreet haar neus bijna tegen het schilderdoek drukken. ‘’Ik tikte op haar schouder en vroeg of ze het kon zien. Dat antwoord was nee.’’ Daar wilde Christel het niet bij laten. ‘’Ik vroeg aan haar wat ik hier aan kon doen.’’ Het antwoord: schilderen door te voelen.

Driedimensionale schilderijen

Hoe dat precies werkt? Deelnemers van Christels workshops maken eerst een 3D-schilderij. ‘’Ze dopen stukjes stof in acryllaathars, om het vervolgens tot bijvoorbeeld een bloem of andere vorm te buigen en op het schilderdoek te plakken.’’ Wanneer de hars opdroogt, is het hard en kan er overheen geschilderd worden. Daarna komt het 3D-kleurpalet tevoorschijn. ‘’In het palet staan potjes met verf en bij ieder potje staat in braille de eerste letter van die kleur.’’ Op die manier kunnen de mensen zelfstandig hun kleur vinden. ‘’Dan moet ik natuurlijk wel de juiste kleur in het juiste potje doen’’, grapt de kunstenares.

Als het dan wél lukt, dat is euforie.

Het is een uitkomst voor mensen als Margreet. ‘’Dit is voor ons heel belangrijk’’, zegt ze. Margreet heeft een zicht van maar vijf procent. ‘’Bij een plat schilderij voel je geen structuur, bij een 3D-schilderij wel.’’ Voor deelneemster Patricia, met slechts drie procent zicht, werken de workshops van Christel als totale ontspanning. ‘’Je denkt vooraf dat je zoiets niet kan. Maar als je dan ontdekt dat je het wél kan, dat is euforie.’’

Een succes dus voor zowel Christel als de deelnemers. ‘’Met alle kennis en de technieken die er nu zijn is het mijn doel om iedere maand een workshop te geven voor visueel beperkten. Het maakt me gelukkig dat deze mensen weer iets kunnen doen waar ze blij van worden.’’