Ossendrecht

Clubs en verenigingen presenteren zichzelf op Vrijetijdsfestival

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Van sport tot kunst en van zang tot EHBO. Op het Vrijetijdsfestival in Ossendrecht lieten ruim 20 clubs en verenigingen zien wat je in je vrije tijd allemaal kunt doen in de gemeente Woensdrecht.

Multifunctioneel centrum De Drieschaar in Ossendrecht stond zaterdagmiddag vol kraampjes met informatie over de Woensdrechtse stichtingen en verenigingen. In de grote zaal en de gymzaal werden allerlei demonstraties gegeven. Bijvoorbeeld van Zumba, volleybal en judo. Buiten stond de EHBO, niet alleen voor hulp bij eventuele ongelukjes, maar vooral ook om nieuwe leden te vinden. Als je nog niet wist hoe je je vrije tijd kon indelen, dan was er zaterdag in De Drieschaar inspiratie genoeg.

Vrijwilligers en leden vinden

Het Vrijetijdsfestival is georganiseerd door de BWI, de Brede Welzijns Instelling. Nick Jansen van de BWI legt uit dat ze niet alleen de clubs willen helpen nieuwe leden te vinden, maar dat ze ook burgers willen helpen om de juiste club te vinden. “Het is een uitgelezen kans, ook voor ons, om alle verenigingen en stichtingen een keer te ontmoeten. Wij vinden het belangrijk om deze mensen te ondersteunen. De grootste vraag die deze verenigingen en stichtingen hebben, zijn leden werven en vrijwilligers. En we hebben nu een platform hier waar de verenigingen dat kunnen gaan uitoefenen door zichzelf te presenteren.”

Linda van Baal probeerde zaterdag de volleybalclub te promoten, maar liep ook enthousiast zelf een rondje langs alle andere verenigingen. “Ik vind dat er veel variatie is. En ik denk dat het op zich ook wel druk is, maar er zijn wel veel oudere mensen. Wij staan hier voor de volleybal, maar daar is niet heel veel animo voor.”

Geen geld? Stichting Leergeld inschakelen!

Niet iedereen heeft genoeg geld om mee te kunnen doen bij een vereniging of sportclub. Soms is het abonnementsgeld te hoog, soms kost de sportkleding te veel. Daarom was ook de stichting Leergeld op het Vrijetijdsfestival. Voorzitter Martien Franken wil dat mensen weten dat Leergeld kan helpen met geld of spullen.

“Wij hopen natuurlijk een aantal ouders of kinderen tegen te komen. Maar we willen ook graag alle verenigingen en instellingen die hier zijn nog ‘s een keer attenderen op naamsbekendheid van Leergeld. Want die komen de mensen vaak tegen en dan weten ze in ieder geval dat wij bestaan en dat wij dus eventueel financiële problemen voor het lidmaatschap of kleding kunnen oplossen. En wij hopen dat dat vandaag gaat lukken,” aldus Franken.

Meer te doen dan je denkt

Festivalbezoeker Jorrit Aarden kwam zaterdag vooral om kennis te maken met alle sportclubs. “Ik vind het sowieso wel mooi dat er wel aandacht aan besteed wordt, voor de vrije tijd. Vooral ook het sporten dan, wat er toch van mij wel meer mag zijn in de omgeving.”

Het bijzondere aan het Vrijetijdsfestival is dat ook de standhouders en de verenigingen zelf nog van elkaar leren. Want ook zij weten niet altijd wat er verder allemaal nog te doen is in de regio Woensdrecht. Zoals fitnessinstructeur Paula Baker, die Zumba-demonstraties gat op het Vrijetijdsfestival. “Ik heb een hele goede indruk gekregen van wat er in de buurt te doen is. En dat is heel veel. Dat wist ik niet,” lacht ze.