Bergen op Zoom

Corina bestrijdt al tien jaar wespen in West-Brabant: ‘Zo gek nog nooit meegemaakt’

Foto: Unsplash

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University zullen er deze zomer meer wespen rond zoemen, dat meldt het ANP. Er komen namelijk veel meldingen over wespennesten binnen bij bestrijdingsdiensten. Ook in West-Brabant is het druk. Corina de Jonge, eigenaar van EcoPest Plaagdierenbestrijding in Bergen op Zoom, bestrijdt al tien jaar wespen. “Maar de overlast is nog nooit zo erg geweest als nu.”

Bioloog Van Vliet haalt een Engelse studie aan: hoe hoger de temperatuur in de winter en het voorjaar, hoe hoger het aantal gewone wespen. Corina bevestigt dat; “De wespen konden zich daardoor maximaal ontwikkelen. Ik heb het zo gek nog nooit meegemaakt.”

Ze krijgt ruim vijftien overlastmeldingen per dag. De wespenbestrijder komt net terug van het verwijderen van een nest op een bergzolder in Roosendaal, die de breedte van een dakraampje heeft. Later op de dag moet ze met een heftruck een nest verwijderen bij een dakgoot in Oudenbosch. “Mijn mail en WhatsApp lopen vol.”

Je kunt het beter voorkomen dan genezen.

De Wageningse bioloog verwacht binnenkort nog veel meer wespen. “Op veel plaatsen zijn de nesten nog in ontwikkeling en moet de piek van de overlast nog komen.”

Corina verwijderde een wespennest op een bergzolder in Roosendaal.

De wespen vliegen dan uit en gaan op zoek naar zoetigheid voor de koningin. Preventie is daarom het belangrijkst, vindt Corina. Ze raadt mensen aan om in het najaar stookvoegen van huizen dicht te maken met gaas of een rooster, omdat wespen zich daar graag in nestelen. Vooral in nieuwbouwwoningen wordt daar weinig aan gedacht. “Je kunt het beter voorkomen dan genezen, want als je eenmaal overlast hebt, zijn de mogelijkheden beperkt.”

Corina spuit gif in de voegen van een huis, waar wespen zich in hebben genesteld.

Mochten mensen toch overlast hebben van een wespennest, dan verwijdert Corina deze met een spuit. Hier zit poeder met zenuwgif in. De wesp moet dit op zijn vleugels meenemen naar het nest. “Ik kan duizend wespen buiten het nest bestrijden, maar de koningin moet sterven.” Zij legt namelijk zo’n driehonderd eitjes per dag, wat goed is voor 750 tot 2000 koninginnen per nest.

Ik wil geen gifstrooier zijn.

Volgens de Wageningse bioloog moet men zich wel afvragen of het nodig is om een wespennest te laten verwijderen, omdat ze de overlast van vliegen en steekmuggen verminderen. Ook Corina houdt rekening met de leefwijze van wespen. Enkel als het nest op de looproute van mensen ligt of zich dichtbij een plek bevindt waar veel kinderen komen, bestrijdt de hobbyimker ze. Huizen zijn een twijfelgeval, omdat de nesten na één seizoen weer kunnen verdwijnen. “Ik wil geen gifstrooier zijn.”

Een wespensteek is als cobragif.

Overigens is Corina zelf ook geen fan van wespen op het terras. “Er dreef laatst een wesp in het bierflesje van mijn partner. Hij kreeg ‘m in zijn mond, maar je moet er niet aan denken dat het steekt in je keel. Een wespensteek is als cobragif. Het kan zelfs een hartstilstand veroorzaken.” In Engeland moeten terrashouders daarom al aan een aantal verplichtingen voldoen om wespenoverlast te voorkomen. “Het zou niet erg zijn als dat in Nederland ook wordt ingevoerd.”

Daarom is het slim om zoetigheid af te dekken en wespen weg te jagen met een schaaltje azijn, verbrande koffie, kruidnagel of lavendel. Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University is een wespenval op het terras daarentegen niet verstandig. “Uit experimenteel onderzoek blijkt dat wespen sneller op objecten afvliegen als ze meer wespen zien rondom zo’n object. Zelfs namaakwespen hebben hetzelfde effect.”

Ze komen net zo hard weer terug.

Als er onverhoopt toch een wesp om je heen cirkelt, heeft om je heen slaan geen zin. “Blijf rustig, want ze zijn er niet op uit om jou te steken,” aldus Corina. Toch blijft het wegjagen van wespen lastig, merkt de bestrijder. “Ze komen net zo hard weer terug.”