Ossendrecht

Corona snelteststraat in Ossendrecht geopend

Redactie Redactie

Dinsdag opende een commerciële teststraat bij transportbedrijf De Wit aan Putsmolentje 8 in Ossendrecht. De teststraat biedt uitkomst voor werkgevers. Je kunt dezelfde dag terecht en, bij een negatieve uitslag, direct weer aan het werk. 

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Inwoners uit de gemeente Woensdrecht en omstreken moesten uitwijken naar de GGD-teststraten in Goes en Roosendaal. Met de komst van de teststraat in Ossendrecht is dat verleden tijd. Omdat het een commerciële teststraat is, de naam zegt het al, kost het 65 euro per test. Dat terwijl een coronatest van de GGD gratis is.

Geschikte locatie

In opdracht van Just4Safety runt Marieken de Lange de commerciële teststraat. Als directeur van CentrumFit in Hoogerheide heeft ze binding met de gezondheidszorg. Volgens haar heeft de commerciële teststraat veel voordelen. “Een werknemer die negatief test kan meteen aan het werk. Loopt de test via het GGD, dan zijn werkgevers werknemers een aantal dagen kwijt.” Wethouder Lars van de Beek deelt die mening. “Het is mooi, zeker voor de bedrijven in de regio, dat mensen hier binnen kunnen rijden en direct de uitslag krijgen.”

Dat Just4Safety een teststraat in Ossendrecht opent, is geen toeval. Just4Safety zocht naar een plek met nauwelijks tot geen testvoorzieningen. De locatie is extra geschikt voor werkgevers en -nemers in het Antwerpse havengebied. Omdat voor Belgen niet veel geregeld is, kon Just4Safety de Belgische markt ook meenemen.

Maarten Hendriks, directeur van recyclingbedrijf New West, noemt het de ideale locatie. Hij kijkt vooruit en neemt de kosten voor lief. “Stel dat een medewerker in een team van 5 personen klachten heeft. Dan wil je eigenlijk het gehele team laten testen. Je zult als werkgever niet snel de keus maken om iedereen een week thuis te laten zitten. In deze constructie, voor 325 euro, heb je 5 mensen laten testen en weet je meteen of dat die ene medewerker zijn/haar collega’s wel of niet ziek kan maken.” Machinebouw Tummers is in dezelfde gemeente gevestigd. Volgens directeur Lennaert van Dijk is het van grote meerwaarde. “Gezien de grootte van ons bedrijf, waar we met 177 mensen in de productie werken, is het van groot belang dat we snel kunnen testen.” Het vergoeden van testkosten is geen discussie. “Zeker vanuit de bedrijfsuitvoering is dat het absoluut waard. Als iemand 3 dagen thuis moet blijven kost dat een veelvoud.”

Commerciële teststraat

De snelteststraat is gevestigd op het buitenterrein van transportbedrijf De Wit. Het terrein is 30.000 vierkante meter groot, de testraat neemt 500 vierkante meter in beslag. Er was veel te doen rondom commerciële teststraten, een aantal commerciële teststraten hielden zich niet aan alle richtlijnen die het ministerie van volksgezondheid heeft opgesteld. In Ossendrecht is dat niet aan de orde, aldus de Lange. Gegevens van positief geteste personen gaan rechtstreeks naar het GGD.

Elke werkdag van 08.00-17.00 is de teststraat geopend. Cliënten rijden door de tent, ondergaan de test en wachten op de uitslag. Cliënten hoeven zich niet zorgen te maken voor filevorming. Mensen moeten via de website coronasneltestdirect.nl een afspraak inplannen.

< style="text-align: center;" div> 

Foto: Op de voorgrond coördinator Marieken de Lange en wethouder Lars van der Beek. Op de achtergrond medewerkers en ondernemers.