West-Brabant

Corrie (68) werkt ruim 50 jaar in Bravis: ‘Instaan voor patiënt is onveranderd’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Al ruim vijftig jaar werkt Corrie Perdaems in het Bravis ziekenhuis. In de expositie De wereld van Bravis – dat het vroegere, het huidige en het nieuwe Bravis belicht – staat ze stil bij de halve eeuw dat ze er werkzaam is. “Ik doe het met hart en ziel.”

In 1971 kwam ze als leerling-verpleegkundige binnen bij het rooms-katholieke Franciscusziekenhuis in Roosendaal. Doorligwonden werden destijds nog met ijsblokjes behandeld en daarna droog geföhnd, om er vervolgens opgeklopt eiwit in te stoppen. “Dat kan je je nu niet meer voorstellen!”

Hoog in het vaandel

Corries hart lag bij de chirurgie, maar uiteindelijk ontwikkelde ze zich tot wondconsulent. Die afdeling zette ze zelfstandig op. Naast zijzelf, ontwikkelde het ziekenhuis zich ook de afgelopen vijftig jaar. “De techniek is veranderd en de opnameduur is veel korter. Vroeger lag je na een liesbreukoperatie een week op bed, nu mag je dezelfde dag naar huis.”

Wat al die tijd onveranderd is gebleven is het instaan en het gaan voor de behandeling van de patiënt. “Dat staat nog steeds hoog in het vaandel,” aldus Corrie.

Nieuwe Bravis

Eigenlijk zou ze in september al met pensioen gaan. Toen ze in november werd teruggevraagd om te helpen met vaccineren, twijfelde ze geen moment. Nu is ze nog tijdelijk werkzaam in de teststraat.

“Maar ik verhuis niet mee naar het nieuwe ziekenhuis”, dat in 2028 haar deuren zal openen. Ze hoopt dat bepaalde zaken daar beter worden afgestemd met de patiënt. “Het is goed om het een en ander te veranderen. Voor mij is het een mooie tijd geweest.”