Bergen op Zoom

Creatieve broedplaats Het Patronaat gezegend en geopend

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Na een grootscheepse verbouwing van twee jaar vond vrijdagmiddag de officiële opening plaats van het Patronaat in Bergen op Zoom. De voormalige noodkerk heeft nu de functie als broedplaats voor creatieve ondernemers.

Het Patronaat is volgens eigenaar Koen Oosterwaal dé creatieve broedplek voor creatieve ondernemers. In 2020 begon hij aan de restauratie van het pand aan het Lourdesplein. Middenin het gebouw is een grote zaal met een podium en een bar. Aan de zijkanten zijn twee verdiepingen vol kantoorruimtes, met glazen wanden waardoor alles heel ruimtelijk oogt. Opvallend is het grote, witte ei dat in de lucht zweeft.

Eigenlijk had 10 december de opening al moeten zijn, dat is toen vanwege de coronamaatregelen niet gelukt. “Ik wil mensen graag gastvrij ontvangen. Gelukkig kan dat nu wel”, vertelt Oosterwaal.

Erfgoedspecialist Tom van Eekelen gaf tijdens de opening een toespraak over de historie van het pand. Na een muzikale optreden door Mattias Spee verscheen pastoor Paul Verbeek ten tonele om de ruimte in te zegenen. De openingshandeling werd verricht door de gezinsleden van Koen Oosterwaal.

Lees ook: Het Patronaat wordt broedplaats voor creatieve ondernemers

Club Patronaat

Mensen bij elkaar brengen en een gemeenschap vormen, daar gaat het om voor Oosterwaal. Speciaal daarvoor heeft hij Club Patronaat opgericht. Alle ondernemers die gehuisvest zijn in Het Patronaat, ook de flexwerkers, zitten bij de club. Naast een werkplek, een plek voor ontmoeting dus. “Binnen de club kan je gebruik maken van elkaars expertise, maar je kan ook gewoon aansluiten voor een bak koffie of een lekkere lunch.”

Advocaat Koert Gobbens, één van de eerste ondernemers in het pand, ziet de club als een warm bad. “We voelen ons enorm verbonden met elkaar. Je leert elkaar steeds beter kennen, omdat je elkaar iedere dag ziet. Het is uitwisselen van advies en creatieve ideeën delen. Soms lijkt een idee heel ver weg, een week later is het ineens werkelijkheid.” Naast een ontmoetingsplek voor ondernemers, is het van tijd tot tijd ook een ontmoetingsplek voor mensen uit de wijk. Zo vindt er 21 mei een kindervoorstelling plaats.

Groei

De club groeit ondertussen aardig door. Er zitten nu zo’n vijftien ondernemers met een vaste werkplek. Zij zitten in de zeventien kantoorruimtes van verschillende formaten. In de centrale zaal en op de verdieping boven het ei is er plek voor veertig flexwerkers. Wie een jaar geleden de voormalige noodkerk binnenstapte, zou zich moeilijk kunnen voorstellen dat het pand tot in de puntjes is afgewerkt. Meer over de verbouwing zie en lees je in een eerdere reportage over het Patronaat.