Putte

Woensdrecht verlengt crisisnoodopvang op Van Niftrik-terrein Putte tot mei

De vluchtelingen zijn niet meer aangewezen op catering maar verzorgen nu zelf de maaltijden. (Foto: Pixabay)

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Woensdrecht verlengt de crisisnoodopvang op het voormalige Van Niftrik-terrein in Putte met vier maanden, tot 1 mei 2023. Momenteel is daar ruimte voor 85 vluchtelingen in en rondom een deel van een kantoorpand. Een groot deel van de groep verblijft al sinds augustus in de regio. Met de verlenging neemt Woensdrecht verantwoordelijkheid bij de aanpak van de vluchtelingencrisis, aldus burgemeester Steven Adriaansen.

De vluchtelingencrisis in Nederland is nog altijd gaande, merkt Adriaansen op. “Landelijk wordt hard gewerkt aan oplossingen maar er zijn nog steeds onvoldoende opvangplekken. “Daarom verwacht de rijksoverheid van de gemeenten dat deze daarin ook een bijdrage leveren.” Ook de Veiligheidsregio heeft de gemeente Woensdrecht dringend gevraagd de crisisnoodopvang te verlengen.

Winterperiode

De opvanglocatie in Putte is begin oktober in gebruik genomen. Het vroegere terrein van Van Niftrik aan de Bosweg is nu in gebruik door een recyclingsbedrijf van plastic, maar deze heeft slechts een deel van de locatie nodig. De eigenaar heeft daarom het grootste deel van het kantoorpand, de bedrijfskantine en aansluitende loods tijdelijk ter beschikking gesteld voor crisisnoodopvang. Deze voorzieningen zijn goed onderhouden en voor de groep geschikt om de koude winterperiode door te brengen, benadrukt Adriaansen.

Tevredenheid

De huidige opvang verloopt naar tevredenheid, constateert de burgemeester. Zo zijn de vluchtelingen gewend aan hun onderkomen in Putte. Ook zijn ze inmiddels zelfvoorzienend. “Eerst was er bijvoorbeeld nog een centrale catering voor de groep, maar nu maken ze zelf hun maaltijden. De mensen doen inkopen in het dorp en ook de contacten met de buurt zijn goed”, aldus Adriaansen. Het besluit om de opvang te verlengen is genomen na overleg met onder anderen de locatiemanager van het Rode Kruis, de politie, het dorpsplatform, de buurtpreventie, de eigenaar van het pand en de gemeenteraad. De direct omwonenden zijn dinsdag op de hoogte gesteld.