Nispen

Crossteam ‘Aon de Grens’ gaat met gigantische frituurpan naar Zwarte Cross

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is een bijzondere verschijning in Nispen: een gigantische frituurpan op wielen. ‘Verstand op 0, frituur op 180’, staat erop geschreven. De wagen is speciaal ontworpen en gemaakt voor de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland. Net zoals vorig jaar heeft een groep fanatieke Nispenaren zich opgegeven om een heel weekend mee te crossen op de hobbelige crossbaan in Lichtenvoorde.

Twee maanden lang heeft de groep jongemannen keihard gewerkt om de wagen te maken. “Het idee van de frituurpan is ontstaan in het café”, vertelt Terence de Jong, één van de bouwers. “Net zoals onze Tesla vorig jaar moet je ook deze wagen niet te serieus nemen.” Daarmee doelt hij op de sticker ‘Airfryen is dodelijk’. “Wij zijn niet zo van het elektrische, en het thema van de Zwarte Cross dit jaar is ‘Nohlen is dodelijk’, dus we vonden het wel toepasselijk zo.”

Bij de bouw van de wagen is aan de kleinste details gedacht. De voorkant van de wagen, waar de bestuurder zit, is een grote Brabantse vlag. “Want we moeten natuurlijk wel laten zien waar we vandaan komen hè.” Op de vlag zit een stekker. Daarna begint de frituurpan. “Wij gaan verkleed als frikandel in het netje van de pan staan.” Natuurlijk zitten er nog wat knoppen en een temperatuurregelaar op, zodat het net een echte frituurpan is.

Ook bovenop de wagen zijn details te zien.

Dat de mannen zoveel van hun vrije uren op moeten offeren, vinden ze helemaal niet erg. “We kiezen er toch zelf voor om mee te doen. En het is het echt waard als je bij de cross over de baan rijdt en iedereen naar je wagen wijst en je complimenten geeft. Dit is de derde keer dat we meedoen, en als het aan mij ligt doen we dit volgend jaar weer”, zegt Terence fanatiek.

Bovendien heeft de Zwarte Cross een speciale plek in het hart van de mannen. “Ik ga er dit jaar voor de tiende keer naartoe, en het blijft leuk. We gaan ieder jaar met dezelfde groep, en ieder jaar komen we dezelfde groepen uit onze regio tegen. Je bent ver weg, maar er is toch veel van thuis. Overdag lekker crossen en naar de cross kijken, een pilsje drinken en dan ‘s avonds en ‘s nachts feesten op het festivalterrein. Ja, ik kijk er weer zo naar uit!”

Ook aan de details zijn gedacht, zoals deze grote stekker.
De groep gaat verkleed als frikandel in het frituurnetje staan.
Lees ook: Zwarte Cross leeft onder West-Brabantse jongeren: ‘Voelt als thuis’