Roosendaal

Cultuurprijzen uitgereikt in nieuwe Roosendaalse theaterzaal

De avond werd mede gepresenteerd door Splinter Chabot.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Cultuurhuis Bovendonk heeft een nieuwe theaterzaal. Hier zijn vrijdagavond de Cultuurprijs Gemeente Roosendaal, de Jongeren Cultuurprijs en de Wim Schützprijs uitgereikt. Wethouder Toine Theunis was onder de indruk.

De winnaar van de Cultuurprijs Gemeente Roosendaal was Jazz750, dat als missie heeft een verbinding te maken tussen zowel amateurs en professionals als tussen jazzstijlen en generaties. De organisatie kreeg de door beeldend kunstenaar Gea Korpel-Beskers gemaakte prijs en een cheque van 2500 euro overhandigd. Het lovende juryrapport roemde onder meer de kansen die de jeugd krijgt om zich te ontwikkelen en de belangrijke rol die artistiek leider Ton van de Geijn hier speelt. Andere genomineerden dit jaren waren Nieuwe Optocht, Festival op de Grens, Marieke de Bra en Joost Verbraak.

Jongeren Cultuurprijs

De Jongeren Cultuurprijs is een aanmoedigingsprijs en deze was voor fotografe Isa de Jong. Zij kreeg meteen een coaching- en ontwikkelingstraject aangeboden bij Stichting Cultuur Verbindt Roosendaal. Isa portretteerde vorig jaar in opdracht van Het Zuidelijk Toneel vijftig Roosendaalse helden, die nog altijd te zien zijn op de gevel van De Kring. De jury was onder de indruk van het feit dat ze zich in coronatijd niet had laten tegenhouden haar werk te tonen. Ze houdt het publiek een spiegel voor, was tevens een compliment uit het rapport. De andere genomineerde voor de Jongerenprijs was trompettist Jim Wildhagen.

Oeuvreprijs

Aad Meijer kreeg de Wim Schützprijs overhandigd. Deze oeuvreprijs ging naar de fotograaf omdat hij wordt gezien als de ‘hofleverancier van het Roosendaalse plaatje’, zo meldt programmamaker Geertje Braspenning in een persbericht. Wethouder Theunis gaf aan onder de indruk te zijn: “Corona heeft natuurlijk een enorme slag toegebracht aan het culturele leven, en dan zie je op een avond als vanavond wat er desondanks op vlak van cultuur allemaal gerealiseerd is.”