Roosendaal

Dankzij Youth Goals ontspannen buurtgezinnen in speeltuin Vrouwenhof

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kwetsbare gezinnen konden maandag, samen met een gezin dat hen steunt bij de opvoeding, even ontspannen in speeltuin Vrouwenhof. De Roosendaalse YouthGoals organiseerde namelijk een dag met verschillende activiteiten voor deze Buurtgezinnen.

In Roosendaal zijn tachtig gezinnen aangesloten bij stichting Buurtgezinnen, vertelt coördinator Anouska Vos. “We willen voorkomen dat problemen in gezinnen verergeren, ouders ontlasten en eraan bijdragen dat kinderen fijn kunnen opgroeien in hun eigen omgeving.” Door ziekte, verlies, eenzaamheid of een scheiding kunnen ouders soms overbelast raken. Buurtgezinnen koppelt hen aan een warm en stabiel steungezin, dat vaak om de hoek woont.

We zijn niet alleen voor onszelf op de wereld

De Roosendaalse Karin, alleenstaande moeder van vier dochters, heeft een zwaar jaar achter de rug. Doordat ze hier een kleine vriendenkring heeft, gaan haar kinderen nu af en toe naar het steungezin van Wendy Braat, ook woonachtig in Roosendaal. “Echt heel fijn, want zo heb ik een back-up.”

Braats schoonzus was al steunouder voor een gezin uit Roosendaal en had goede ervaringen met stichting Buurtgezinnen. Inmiddels is ze zelf al bijna een half jaar steunouder. “We zijn niet alleen voor onszelf op de wereld. Ik wil wel iets betekenen voor een ander gezin.”

Zo stoomde ze Karins oudste dochter klaar voor de brugklas, door samen alvast eens naar de middelbare school te fietsen. “Op weg richting zelfstandigheid”, aldus Karin. Ook helpt Braat haar dochter soms met huiswerk en koken ze samen. “Het is ook gewoon gezellig, met veel aandacht voor elkaar.”

Dit soort dagen zijn echt een meerwaarde en heel fijn voor mijn gezin

Beide dames zijn blij dat Youth Goals een speciale dag voor de buurtgezinnen heeft georganiseerd in de speeltuin, die zo gastvrij was om haar deuren gratis open te stellen. Kinderen konden zich laten schminken, er werden henna-tatoeages gezet en ook het springkussen was erg in trek. De 14-jarige Renzo organiseerde een familiebingo: “Zodat deze gezinnen even niets aan hun hoofd hebben.”

“Echt heel erg leuk”, aldus Karin. Ze ziet een van haar dochters, die tijdens het interview vrolijk in een klimrek hangt en om een ijsje komt vragen, helemaal opbloeien. “Dit soort dagen zijn echt een meerwaarde en heel fijn voor mijn gezin.” Braat is het daarmee eens: “Ze kunnen hier samen lachen, gillen, ontspannen en ontladen. Een supergoed initiatief!”