Roosendaal

Dans en films tijdens Festival Roosendaal Danst! 2022

Nederland, Roosendaal, 07-07-2022 Gouden Dans in Roosendaal. Ontmoeting, dans en beweging voor senioren. Filmopnames Dans Roosendaal, dans! op de brug Passerelle

Foto: Roosendaal Danst!

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Een groep van dertig senioren doorkruisten afgelopen juli de gemeente Roosendaal al dansend. Ze deden dat voor de film Roosendaal ontmoet Roosendaal. De film gaat dit weekend in première tijdens het festival Roosendaal Danst.

De makers van de film noemen het concept zelf een vrije combinatie van Zwaan-kleef-aan en de Rattenvanger van Hamelen. De in rood geklede dansers bezochten tal van bijzondere plekken in en om Roosendaal. Van de Passerelle via de Stadsoevers naar de Wouwse Plantage. Onderweg vonden ontmoetingen plaats met inwoners van de gemeente Roosendaal zoals IQ Aarmoeinieke, Harmonie Sint Ceacilia, Van Gin Kaante, Rondomtrom, pastors en zusters, Nouveau, Graag Gedaan, Onderling Kunstgenot, Boosters, bewoners van De Snip en lokale politici.

Helemaal gelukt

De dansers zijn Roosendalers, allemaal wat ouder en allemaal amateur. Ze hebben acht weken lang onder leiding van choreograaf Mirjam Visser gerepeteerd. “Deze repetities waren telkens weer een feestje”, aldus Visser. “Het was een mix van mensen met en zonder danservaring. Maar het is helemaal gelukt!” Het resultaat is een kwartier durende film die op zondag 25 september om 15.00 uur in première gaat in C-Cinema, Nieuwstraat 2 te Roosendaal.

Naast deze première is er nog meer te doen tijdens het festivalweekend. Jacques van Meel (artistiek leider) en Mirjam Visser (choreograaf ) lichten het programma toe in de uitzending van Cocktail (ZuidWestTV) van week 38. “Roosendaal Danst is een netwerkorganisatie met tal van projecten. Het festival dat komende weekend plaatsvindt staat centraal. Het thema is dans en film”, zegt van Meel.

Opening

De opening van het festival zal op vrijdag 23 september worden gedaan door Arwen van Gestel (wethouder van cultuur), Jacqueline Chamuleau (voorzitter van Roosendaal Danst!) Jacques van Meel. De avond start in de C-Cinema bioscoop, waar de film Rerum Natura te zien is.In deze première van de film- en dansvoorstelling van Tomas Ntamashimikiro en Raphaël Albanese, onderzoeken 2 multidisciplinaire kunstenaars de grens tussen mens en natuur, en stellen uiteindelijk de vraag: waar stopt de omgeving en waar begint de mens?

Daarna gaat het programma verder in theater De Kring. Hier is de première van een live performance door Kelly Vanneste (Roosendaals dansgezelschap Particles). De solovoorstelling is geïnspireerd door de kracht van de mens die zichzelf kan hervinden.

Lees ook: Opnames dansfilm Roosendaal ontmoet Roosendaal in volle gang

Amateurs

Het doel van Roosendaal Danst! is zaterdag om amateurdansers van alle leeftijden en dansstudenten met professionele dansers te verbinden. “Traditiegetrouw is tijdens ons festival op zaterdag het podium voor leerlingen van amateurscholen uit Roosendaal en omstreken, en uit Vlaanderen”, aldus Van Meel. Tussendoor zijn er performances te zien van dansprofessionals Kevin Sluijters en Rohiet Tjon Poen Gie. Op deze dag zijn er 2 voorstellingen met korte dansoptredens. ’s Middags ligt het accent op kinderen tot en met 12 jaar en ’s avonds op jongeren vanaf 13 jaar. Beide voorstellingen worden afgesloten met een finale van alle dansers onder leiding van Kristel van Meer van dansschool Het Dansatelier.

Roosendaal ontmoet Roosendaal

Op zondag is tot slot de première van Roosendaal ontmoet Roosendaal. De film start om 15:00 uur en de inloop is vanaf 14:00 uur. Na de vertoning en nabespreking is er in de foyer een danssalon met Louis Swing Orchestre. Roosendaal Ontmoet Roosendaal is een film van Frans van Erkel, Liesbeth Osse en Mirjam Visser. De dansfilm is mogelijk gemaakt door VSN fonds, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, RC Maagdenhuis, FEMI, Stichting cultuur verbindt Roosendaal. Bij het festival zijn bovendien Cultuur compaan en Gouden Dans betrokken.