Bergen op Zoom

De Dikke Boom geschrokken over plannen sfeerverlichting: ‘Niet gemaakt om kapstok te spelen’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een anonieme woordvoerder van De Stog wil de Dikke Boom op het Gouvernementsplein beschermen. De gemeente Bergen op Zoom en ondernemingsvereniging Sterck zijn namelijk van plan om er vanaf november sfeerverlichting in te hangen. De woordvoerder van de monumentale boom is geschrokken van deze plannen en heeft daarom een brief geschreven aan de gemeente.

Ruim twintig jaar zat de boom namelijk ingesnoerd met draden, die nu zo’n twee jaar zijn verwijderd. Nu wordt de boom volgehangen met verlichting. Geen pretje, aldus de anonieme woordvoerder in de brief. “Stelt u zich toch voor dat men u meer dan twintig jaar lang volhangt met sieraden die u nooit kunt afdoen en die met de tijd veel te strak gaan zitten, u hier vervolgens van wordt bevrijd en daarna, zonder dat u hier inspraak over heeft, weer opnieuw kunt worden volgehangen.”

Financiële problemen

De Dikke Boom vreest verder voor het voortbestaan van Sterck. De ondernemersvereniging kampt namelijk met financiële problemen. “Het is de vraag of zij de zorg voor het correct plaatsen, correct onderhoud en correct verwijderen überhaupt wel kunnen dragen en of ze over een jaar nog bestaan.” Een doemscenario zoals bij stichting Bi-zone moet voorkomen worden, waarschuwt De Stog.

De actievoerder is overigens niet tegen sfeerverlichting, maar stelt een alternatief voor. Die zou graag constructies willen zien, waaraan de lampen opgehangen kunnen worden. Ook kan de gemeente de lampen aan gebouwen bevestigen. De brede plataan is stellig: “Wij bomen zijn niet gemaakt om kapstok te spelen.”

Om erachter te komen wat de toekomstplannen zijn voor De Dikke Boom, hoopt De Stog antwoord te krijgen van de gemeente. “Anders blijven wij bomen maar brieven schrijven. Daar worden wij niet gelukkig van. Papier is immers ook ‘familie’ van ons.”

Luchtpijp met stembanden

De Stog wilde trouwens niet op beeld vertellen wat zij van de plannen vinden. “De Dikke Boom vindt het fijn om zichzelf te vertegenwoordigen, maar vindt dat heel erg lastig als boom op camera”, laat de anonieme woordvoerder weten. Die legt uit: “Aangezien hij geen luchtpijp met stembanden en andere benodigdheden heeft om een antwoord te geven in de zogenaamde gesproken taal.” Vandaar de geschreven brief.

Lees hieronder de volledige brief van De Dikke Boom: