Roosendaal

De gemeente Roosendaal wil meedoen met de snelheidsmeterspaarpot

De snelheidsmeterspaarpot

© Provincie Noord-Brabant

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal wil meedoen met de snelheidsmeterspaarpot om te hard rijden te voorkomen. De spaarpot is van de provincie Brabant en staat telkens maar drie weken op dezelfde plek. Automobilisten die zich keurig aan de snelheid houden, vullen automatisch de spaarpot. Het geld kan gebruikt worden voor de wijk waar de snelheidsmeterspaarpot staat. De Roosendaalse Lijst had gevraagd of de gemeente hier aan mee wilde doen.

Het idee van de snelheidsmeterspaarpot is simpel en doeltreffend: je beloont automobilisten voor goed gedrag. Langs de weg staat een elektronisch bord dat aangeeft wanneer je je aan de snelheid houdt. En dan zie je meteen als beloning een bedrag naar de spaarpot gaan. Het geld gaat naar een leuk project in de wijk waar de snelheidsmeterspaarpot staat. Dus je spaart voor je eigen buurt. En iedereen kan zien hoeveel er al in de pot zit. Dat motiveert om voorzichtiger te zijn met je gaspedaal.

De Roosendaalse Lijst wil de snelheidsmeterspaarpot graag ook overal in de gemeente Roosendaal neerzetten. Het liefst in alle kernen. Maar de kans dat de spaarpot een toer door de gemeente kan houden, is erg klein. Want de provincie heeft maar één zo’n apparaat en die verhuist al sinds 2018 door heel Brabant. “Het betreft in eerste instantie een plaatsing op één locatie gedurende 3 weken. Wij beraden ons nog over welke locatie dit zou kunnen worden,” antwoorden burgemeester en wethouders.

Het is dus spannend welke plek de gemeente Roosendaal uit kiest voor de snelheidsmeterspaarpot. Want dat bepaalt ook welk dorp of welke wijk het spaargeld krijgt om iets leuks te doen. De Roosendaalse Lijst wilde graag weten wat de gemeente met het opgehaalde geld wil doen. Maar dat kunnen burgemeester en wethouders nog niets over kwijt. “Dat hangt af van de locatie die dus eerst nog gekozen moet worden.”

Lees ook: Geld in spaarpot door je aan de snelheid te houden