Halsteren

De Hof van Ram in verkoop betekent slecht nieuws voor Heemkundekring

Redactie Redactie

Het Bergse college van B&W zet een aantal monumenten uit de gemeente in de verkoop. Eén van die verhandelbare objecten is de Hof van Ram in Halsteren (Heemkundekring Halcherth). De mededeling viel koud op het dak en overviel Lia Rozendaal (bestuurslid Heemkundekring) en René Kaaks (beheerder De Hof van Ram).

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

Met de verkoop van de monumenten komt het college tegemoet aan afspraken in het Focusakkoord, om gemeentelijk vastgoed van de hand te doen. “We willen zo min mogelijk vastgoed nog in eigen beheer houden”, aldus wethouder Barry Jacobs.

Heemkundekring

Het besluit kwam binnen als donderslag bij heldere hemel. “Het is een zware klap voor al onze leden die door de coronacrisis bijna geen activiteiten meer konden bijwonen. Nu blijkt ook nog eens dat er niet voldoende aandacht is voor erfgoed”, aldus Lia Rozendaal. René Kaaks verwacht niet dat het financieel haalbaar is om De Hof van Ram te kopen. Daar baalt hij van, want wat binnen staat is erg uniek, aldus Kaaks. De Heemkundekring bestaat volgend jaar 40 jaar en is sinds 2004 gevestigd in De Hof van Ram. In al die tijd is er rekening gehouden met het gemeentelijke monument. “Er is nooit in een muur geboord als iets opgehangen moest worden”, aldus Kaaks.

De andere monumenten 

Op de lijst van tien objecten staan ook De Blokstallen III (voormalige ruimte Facilitair Bedrijf), de Stadsschuur 1 t/m 3 (Bouwclubs de Krabbeklutsers en De Bergse Bengels), een onbebouwd perceel aan de Beeklaan, de Minigolfbaan in Meilust, molen De Twee Vrienden in Nieuw-Borgvliet, de voormalige synagoge (museum en herdenkingsruimte), het Park-keetje aan De Zoom, het Sterfhuisje in Halsteren en het kleine Spuihuisje bij de Kaai.