Roosendaal

De Kade wel, Vrouwenhof niet: waarom mag de ene speeltuin wel open en de andere niet?

Maarten Elst Maarten Elst

Hemelsbreed ligt er nog geen kilometer tussen speeltuin De Kade en speeltuin Vrouwenhof in Roosendaal. Toch mag De Kade wel open voor het brede publiek, Vrouwenhof niet. Vrouwenhof-directrice Liesbeth van Tilburg kan de situatie maar moeilijk uitleggen aan passerende gasten die niet naar binnen mogen. Enkel op reservering van volwassenen bij het pannenkoekenhuis mogen kinderen (gratis) de speeltuin betreden en gebruikmaken van alle speeltoestellen.

Ondanks dat er een bordje met ‘gesloten’ bij de ingang staat, krioelt het van de kinderen in speeltuin Vrouwenhof. Hoewel de speeltuin volgens de officiële lezing daadwerkelijk gesloten is, zit de vork anders in de steel. Directrice Liesbeth van Tilburg legt uit. “Omdat wij een gecombineerde functie hebben met een pannenkoekenrestaurant en een speeltuin, mag het terras van het pannenkoekenrestaurant open, maar moet de speeltuin gesloten blijven.”

Enkel op reservatie

In de praktijk komt het er op neer dat volwassenen een tafel reserveren op het terras van de speeltuin en met een onbeperkt aantal kinderen naar de speeltuin toekomt. In afwachting op een pannenkoek of een drankje mogen de kinderen wél gebruikmaken van de speeltuin. Volwassenen worden geacht om op het terras te blijven. “Vanaf de straatkant zie je kinderen spelen. Mensen lopen hier vaak ook langs de ingang langs. Maar dan moet je toch ‘nee’ zeggen en uitleggen dat de speeltuin is gesloten. Dat is heel moeilijk om uit te leggen”, vervolgt Van Tilburg.

Met de heropening van de terrassen mag het pannenkoekenrestaurant Vrouwenhof, dat haar terras aan de rand van de speeltuin heeft liggen, wel open. “Mensen moeten van tevoren reserveren. We maken ook gebruik van twee tijdsblokken om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om toch naar het Vrouwenhof te komen.”

“De Kade en Vrouwenhof zijn van verschillende categorieën”

Veiligheidsregio Midden-West-Brabant geeft aan dat ze het opgelegde beleid van de rijksoverheid vertalen naar de gemeenten uit hun regio. “Als het gaat om speeltuinen, dan is er met elkaar afgesproken dat de kleinschalige speeltuinen open mogen. Deze hebben vaak een wijkfunctie, een lokale functie. Daar komen voornamelijk kinderen uit de wijk spelen. Maar dat betekent dat de grotere regionale speeltuinen, waar normaliter veel mensen op af komen, helaas op dit moment niet open mogen zijn”, vertelt woordvoerster Moniek van de Wiel.

En zo kan het voorkomen dat De Kade, gelegen in de wijk Westrand wél open mag. De Kade heeft volgens de gemeente Roosendaal een wijkfunctie en is open voor publiek. Speeltuin Vrouwenhof is volgens de gemeente zo’n grotere regionale speeltuin. “Grotere speeltuinen die een grotere regio bedienen mogen dus helaas niet open zijn. In dat geval krijgen we te veel groepsvorming en te veel reisbewegingen. Het is aan de gemeente uiteindelijk te bepalen welke speeltuin onder welke categorie valt”, aldus Van de Wiel.

Doorstroomlocatie

Voor Van Tilburg blijft het moeilijk, vooral omdat gasten volgens haar terechte vragen stellen over de twee speeltuinen op nog geen kilometer afstand van elkaar. “Het is zo dat Veiligheidsregio Midden-West-Brabant van doorstroomlocaties vindt dat ze gesloten moeten zijn”, vervolgt Van Tilburg. “Speeltuin Vrouwenhof valt daar onder en De Kade niet. Dus ja, dat maakt het in een stad als Roosendaal moeilijk uit te leggen aan het langslopende publiek.”

De directrice is het dan ook niet helemaal eens met de uitleg van de Veiligheidsregio. “Wij hebben net zo goed een lokale functie. Kinderen uit de buurt gebruiken speeltuin Vrouwenhof écht als speellocatie. En dat kan nu dus ook niet meer.”

Desondanks geeft Van Tilburg aan ‘in goed contact’ met gemeente Roosendaal te staan. “Ze volgen heel strikt de regels van de Veiligheidsregio op waardoor ook zij gebonden zijn aan de regels die er nu zijn. Maar het contact is goed, dat is fijn. Maar zij kunnen op dit moment ook weinig aan de situatie veranderen, helaas.”