Moerstraten

De uien vliegen weg bij boer Jan en vrouw Rigerda in Moerstraten

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Veel mensen hadden er een zondagsuitje van gemaakt om op het veld van boer Jan Aarden uien te gaan rapen voor vijftig cent per kilo. Op zijn akker lag zo’n 200.000 kilo. De reden: boer Jan en zijn vrouw Rigerda krijgen hun handelswaar niet verkocht. “Het zijn lastige tijden voor de boer en voor twee cent per kilo de uien verkopen is ver onder de kostprijs”, zei de boer afgelopen week tegen Omroep Brabant.

Dus bedacht Aarden een ludieke actie. Voor vijftig cent per kilo mochten er zoveel uien worden geraapt als men wilde. En er waren heel wat liefhebbers op de been zondag in Moerstraten. “Ik vind het leuk om lokaal de boeren te helpen”, vertelt een vrouw. “Zelfs mijn zus in Harderwijk heeft een bestelling meegegeven.” Een tweede vrouw kijkt alvast naar de toekomst: “Lekker voor de hele winter een voorraad in huis halen. Heerlijk. Ik moet voor de hele familie meenemen. In totaal zo’n twintig kilo denk ik.”

Een man zag de oproep van de familie Aarden voorbijkomen op Facebook. “Beter bij de boer halen dan bij een supermarkt. Zonde om de uien op het land te laten liggen”, zegt hij. Ondertussen heeft een andere man al een flinke zak bij elkaar geraapt. “Uiensoep voor de hele straat? Dat kun je wel zeggen.”

Boer Jan was aan het eind van de dag in zijn nopjes. “Er zijn in totaal meer dan duizend mensen geweest. Toegegeven: dan is er nog maar zo’n vijf procent van het hele veld leeg. Maar er lag dan ook echt heel veel. De reacties waren in ieder geval geweldig positief. Al met al dus een geslaagde actie. Mensen vragen nu al wanneer de volgende raapdag is.”

Lees ook: Zin in een ‘uitje’? Bij boer Jan raap je ze deze zondag zelf