Bergen op Zoom

De Vierschaar zet met Les Misérables vooral in op de inhoud

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Geen grote spectaculaire decors, videoprojecties en andere technische spektakels deze keer. De versie die De Vierschaar neerzet van Les Misérables moet het vooral hebben van het verhaal en de wijze waarop dat wordt neergezet door de acteurs.

Veel mensen kennen Les Misérables met name als musical, of als film. Dat het een roman met een maatschappelijke boodschap is van Victor Hugo, geschreven in 1862, is wat minder bekend. De Vierschaar heeft er voor gekozen om van de vele versies die er zijn een eigen variant te maken. Mét zang, maar niet de bekende liederen uit de in 1985 geschreven musical. Er zijn eigen melodieën en teksten gemaakt en zo is het een echte lokale productie geworden.

Lees ook: Watersnoodramp van 1953 centraal in volgend Vierschaarspektakel

‘Van alle tijden’

Op het Ravelijn, dat op zich al een indrukwekkend decor vormt, speelt De Vierschaar vanaf vrijdag 9 september tien keer het verhaal van voormalig bajesklant Jean Valjean, die na zijn geslaagde terugkeer in de samenleving wordt achtervolgd door een kwelgeest uit zijn verleden. De regisseurs willen de rauwe Franse samenleving van toen laten zien, net als de eeuwige strijd tussen de maatschappelijke machten. Want, zo zegt De Vierschaar het zelf: “Les Misérables is van alle tijden.”

Uitverkocht!

Reclame maken voor de productie hoeft niet meer. De tickets zijn uitverkocht. Het publiek kan zich verheugen op een vol overtuiging gebracht verhaal over recht en onrecht, goed en kwaad. De spelers hebben er veel zin in, zo veel is duidelijk. Nu nog hopen dat de weergoden de voorstellingen goed gezind zijn. De tribunes zijn deze keer niet overdekt. Een niet te dunne jas wordt aangeraden, hoe hartverwarmend bepaalde scenes ook kunnen zijn.

Meer weten over de productie? Klik hier!