Bergen op Zoom

Watersnoodramp van 1953 centraal in volgend Vierschaarspektakel

Watersnoodramp 1953 Zwaar beschadigd huis

Geruïneerde huizen tijdens de Watersnoodramp van 1953. (Foto: Wikimedia Commons)

Vasco Egthuijsen Vasco Egthuijsen

Na Les Misérables stort stichting De Vierschaar zich volgend jaar op een openluchtspektakel rond de watersnoodramp van 1953. Het stuk heet ’53 en moet een flinke productie worden, met spectaculaire decors, videoprojecties en andere technische hoogstandjes.

Diemer van Wijk (37) regisseert de nieuwe productie. Hij volgt in die hoedanigheid Arthur van Broekhoven (61) op, voor wie Les Misérables zijn laatste kunstwerk bij De Vierschaar is.

Zeventig jaar na de Watersnoodramp

Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat Zuidwest Nederland werd getroffen door de grootste natuurramp in de moderne geschiedenis van ons land. Er vielen in totaal 1836 dodelijke slachtoffers, tienduizenden dieren kwamen om en vele duizenden huizen en gebouwen, akkers en wegen werden beschadigd.

Ook in de regio Bergen op Zoom vielen slachtoffers. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 stroomde het Oosterscheldewater huizen en stallen binnen. 78 inwoners van Halsteren en Lepelstraat (omgeving Auvergnepolder) verloren het leven. Het water steeg in de stad tot meer dan 4 meter boven NAP en richtte ook daar schade aan.

Lees ook: Precies 69 jaar geleden eiste de zee van 247 Brabanders het leven

Eerbetoon aan slachtoffers

Voor De Vierschaar is ’53 een eerbetoon aan de slachtoffers en de reddingswerkers van toen. “De ramp speelde zich in Bergen op Zoom letterlijk voor onze deur af. De hulpverlening richting Zeeland werd deels vanuit de Brabantse wal opgestart, omdat de spoorwegverbinding onbruikbaar was geworden. Zeven decennia later spreekt de calamiteit nog steeds tot de verbeelding. Voor ons een artistieke uitdaging om, met respect voor de nabestaanden, van deze calamiteit een passende en pakkende productie te maken”, vertelt Vierschaar-voorzitter Marco Duijvelaar.

ZuidWest TV nam eerder een kijkje op de set bij Les Misérables. In onderstaande video spreken we met de kopstukken uit de productie.

https://vimeo.com/747965260

Nieuw elan en afscheid

Diemer van Wijk is de regisseur van ’53. Hij was tussen 2013 en 2021 artistiek leider van de BOV en regisseerde meerdere musicals, waarvan er vier de Amateur Musical Award voor beste musical in de wacht sleepten. Arthur van Broekhoven (61) neemt afscheid. Hij maakte net als veel Bergse talenten als acteur furore bij de BOV. Als regisseur bracht hij de kneepjes van het acteervak over op de spelers van Diederick (2011 en 2012), Shakespeare verliefd (2017 en 2018), Supersum (2019) en nu Les Misérables. Van Broekhoven blijft na zijn afscheid als regisseur wel artistiek betrokken bij De Vierschaar.

Lees ook: De Vierschaar zet met Les Misérables vooral in op de inhoud