Bergen op Zoom

De Zeeridder heeft nu een eigen domein in Het Markiezenhof: ‘Hier komen verhalen tot leven’

Han Verbeem Han Verbeem

Museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is sinds deze week twee bijzondere expositieruimtes rijker: het Domein van de Zeeridder. De kamers boven de grote toegangspoort aan de Steenbergsestraat staan in het teken van verhalen, van zowel het Markiezenhof zelf als uit de samenleving. Een centrale rol is weggelegd voor de Zeeridder, het personage dat al eeuwenlang vanaf de toren over het Bergse stadspaleis waakt.

Het Domein van de Zeeridder is een initiatief van Stichting Vrienden van het Markiezenhof, in samenwerking met het museum en met 25.000 euro subsidie van de gemeente Bergen op Zoom. Donderdagavond was de feestelijke opening, in het bijzijn van de donateurs, oftewel de Markiezenhofvrienden.

Tiny house versus kasteel

Eén van de eerste verhalen in het Domein van de Zeeridder is dat van fietsenmaker Ruud Guldemond. Tot enkele jaren geleden was hij letterlijk de buurman van het Markiezenhof, en had zijn atelier aan de andere kant van de Hofstraat. Maar inmiddels woont hij met zijn gezin in Dalem, in een miniwoning – een tiny house. Het kleine woonoppervlak van krap 25 vierkante meter staat in schril contrast met de enorme omvang van het voormalige kasteel van Wouw, waarover momenteel een expositie te zien is in het Markiezenhof. “We vonden het een mooi idee om de verhalen over groot én klein wonen als twee uitersten tegenover elkaar te zetten”, zegt organisator Ward Warmoeskerken. Hij is bestuurslid van de Vrienden van het Markiezenhof, de stichting die inmiddels ruim een halve eeuw het Bergse stadspaleis ondersteunt.

Hersteld

In de hoogtijdagen van het kasteel van Wouw woonden en werkten er meer dan honderd mensen. Het was het grootste versterkte woonhuis van de Lage Landen, hier hadden de heren en markiezen van Bergen op Zoom hun buitenverblijf. Na de sloop bleven de resten van het kasteel anderhalve eeuw onder de grond verborgen, de laatste jaren zijn de funderingen, wallen en grachten weer hersteld. In de kamer van de Zeeridder is ook een maquette van het kasteel te zien, en een schaalmodel van Guldemonds’ woning. “We hebben uitgerekend dat het kasteelterrein ruimte kan bieden aan zo’n 1.600 tiny houses.”

Verhalenboek

Na het verhaal van Guldemond en zijn miniwoningen volgen nog veel meer verhalen, die de bezoekers verassen en verwonderen – of waarin ze zich juist kunnen herkennen. Deze verhalen krijgen een plaats in het grote Verhalenboek, waarvan de ‘ontdekking’ zes jaar geleden voor het museum een ongemakkelijke wending nam, nadat de vondst van het vergrendelde boekband door de buitenwereld té letterlijk werd genomen. Inmiddels heeft het Markiezenhof deze boekenkwestie, letterlijk én figuurlijk, een plekje kunnen geven. “Het Verhalenboek is vooral een metafoor, en staat symbool voor het ontgrendelen van persoonlijke verhalen”, legt Warmoeskerken uit. Zo ook de verhalen die achter de museumstukken van de collectie zitten – zoals een eeuwenoud brilletje of een versleten kledingstuk. “In het Domein van de Zeeridder komen deze verhalen tot leven, in de verbeelding van de bezoekers.”